Početna Gradske teme Održana press konferencija povodom izložbe preduzetničkih veština žena na selu

Održana press konferencija povodom izložbe preduzetničkih veština žena na selu

0


Direktorka Zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović održala je juče konferenciju za novinare povodom novih programa Zavoda u oblasti promotivnih i edukativnih aktivnosti ove ustanove.

Kao prvi događaj ona je najavila održavanje “Izložbe preduzetničkih veština žena na selu” u subotu 20. maja 2017. godine na platou osnovne škole “Zdravko Čelar” u Čelarevu u periodu od 9 do 12 časova.

Prema rečima direktorke, izložba će obuhvatiti ručne radove i proizvode između 25 i 30 udruženja žena sa teritorije opština Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac i Beočin, koje će doneti sve ono čime se one bave, od kulinarskih proizvoda do svojih ručnih radova. Selo Čelarevo je odabrano jer pored toga što ima lep položaj, dobijena je i podrška mesne zajednice i opštine.

Izložbu u Čelarevu otvoriće direktorka Zavoda za ravnopravnost polova, a nakon otvaranja planiran je obilazak štandova izlagača u prisustvu pokrajinskog sekretara za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predraga Vuletića.

Drugi događaj istog tipa “Izložba preduzetničkih veština žena u gradu”, planiran je da se održi u Kikindi 3. juna 2017. kada će se predstaviti žene preduzetnice iz gradskih sredina. Cilj je predstaviti preduzetničke veštine žena široj javnosti i ukazati na potencijale koje njihove veštine nose. Namera je umrežiti lokalne privrednike i poslodavce sa ženama preduzetnicama i uticati na mogućnost saradnje.

Kao potpuni nov program Zavoda, direktorka Diana Milović najavila je program edukacije za udruženja žena i preduzetnice pod nazivom “Akademija veština” koji će biti realizovan od 16. do 18. juna u Vrdniku.
Programu je prethodio javni poziv za ovu edukaciju, koji je otvoren do 30. maja i koji se nalazi na sajtu Zavoda (www.ravnopravnost.org.rs).

Direktorka je pozvala udruženja žena, ali i muškaraca koji su spremni da nauče na koji način da od onoga što već rade i što im dobro ide naprave jedno dobro pravno lice i da postanu preduzetnici koji neće više zavisiti od drugih instutucija u državi, nego će zavisiti od sebe i svog rada. Istraživanja su pokazala šta sve žene umeju da rade, a edukacija, za koju su angažovani vrhunski predavači, će ih naučiti na koji način da izađu na tržište, kako da registruju firmu, kako da vode knjigovodstvo, kako da marketinški oblikuju svoj proizvod i na kraju kako da ga prodaju.

Planirano je da na edukaciji učestvuje oko 25 polaznika, a Zavod će biti taj koji će vršiti monitoring polaznika i polaznica sa ciljem da se prepoznaju oni koji su sposobni i voljni da započnu ili unapređuju svoj biznis.
“O efektima ove edukacije ćemo moći da pričamo kada se program završi. Namera je da se izdvoji nekoliko udruženja žena koja su spremna da prate nas, a i mi njih, i da na kraju možemo zajedno da kažemo da sve što smo uradili ima dupli efekat i za njih same, ali i za državu. Ideja je da funkcioneri Pokrajinske vlade u svojim diplomatskim posetama stranim državama i gradovima, ponesu proizvode žena kao protokolarni poklon i da to bude slika koju će poneti iz Vojvodine”, zaključila je na kraju direktorka Zavoda.