Početna Gradske teme Održana Skupština Zajednice matičnih biblioteka Srbije

Održana Skupština Zajednice matičnih biblioteka Srbije

biblioteka3 4novembar

Sednica Skupštine Zajednice matičnih biblioteka Srbije kojoj su prisustvovali direktori 26 najvećih biblioteka održana je danas u Čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu. Na početku sednice prisutne članove Skupštine pozdravio je član Gradskog veća za kulturu Vanja Vučenović.

Veoma mi je drago što je novosadska biblioteka domaćin sednice na kojoj se govori o najznačajnijim pitanjima i problemima bibliotečke delatnosti. Grad Novi Sad, kao odgovorna lokalna samouprava brine o svojoj Gradskoj biblioteci. Zadovoljni smo radom te ustanove, a u narednom periodu aktivno ćemo se uključiti u rešavanje problema prostora, kao i bibliotečkog fonda, kako bi smo spremno dočekali 2021. godinu kada će, nadam se, Novi Sad postati Evropska prestonica kulture – izjavio je Vanja Vučenović.

Upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković objasnio je da su prostorni uslovi za rad matičnih javnih biblioteka Republike Srbije jedna od glavnih tema današnje sednice i da je to problem o kojem se mora razmišljati na vreme.

Takođe, biće reči i o razvoju mreža biblioteka i umrežavanju u virtuelnu biblioteku Srbije, kako bi knjige iz biblioteka bile dostupne svim građanima Srbije bez obzira na lokaciju na kojoj se nalaze – dodao je Laslo Blašković.

biblioteka2 4novembar

Direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Kojić je istakao da u odnosu na ono što nacionalni standardi propisuju, ta ustanova kulture ne raspolaže dovoljnim prostorom i izrazio nadu da će taj problem uskoro biti rešen. On je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo kulture Republike Srbije prepoznalo biblioteke kao ključne ustanove kulture i što će Narodna biblioteka Srbije biti nacionalni agregator za najveći digitalni portal Evrope – Europeanu.

Autor i foto: NsHronika.rs