Početna Gradske teme Održana tribina – “RTV – između politizacije i profesionalizma”

Održana tribina – “RTV – između politizacije i profesionalizma”

Untitled

Tribina pod nazivom “RTV – između politizacije i profesionalizma” održana je juče, 28. juna, u prostorijama Kulturnog centra Novi Sad, sa ciljem da podstakne diskusiju na temu programa i budućnosti ovog javnog servisa.

U organizaciji Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Vojvodine – UNS, tribina je pokrenula niz relevantnih pitanja, budući da priča o smeni rukovodstva RTV-a ne jenjava, i da su protesti iz nedelje u nedelju sve masovniji.

Ističući činjenicu da je još iz 90-ih ostala praksa da svaka promena vlasti vodi do promene i u medijima, moderatorka tribine, novinarka i urednica emisije “Dokument” koja se emituje na Radio-televiziji Vojvodine Eržebet Pap Reljin, na samom početku postavila je pitanje zašto uvek upadamo u istu zamku, i hoće li se javni servisi osloboditi političkog tutorstva.

Učesnici ovog sučeljavanja, Milada Popović – glavna i odgovorna urednica Prvog programa Radio Novog Sada, Slobodan Arežina – smenjeni programski direktor TV Vojvodine, Tibor Jona – bloger i učesnik emisije “U nedostatku dokaza”, Jožef Klem – pomoćnik direktora RTV-a, Milorad Bojović – glavni i odgovorni urednik “NS Reportera”, i Robert Čoban – osnivač i direktor “Color Pres Grupe”, izneli su svoje viđenje problema i stavove povodom sprege između medija i politike.

– Što se tiče pozicije novinara i novinarstva mislim da je RTV pravi laboratorijski primer koji pokazuje kako treba razmišljati o onome što se dešava sa novinarstvom u Srbiji. Situacija je takva da se ozbiljno moramo zamisliti – rekao je Slobodan Arežina, donedavni direktor programa RTV-a, dugogodišnji novinar i urednik.

Podsećajući prisutne na događaj iz septembra 1991. godine, kada se nedaleko od mesta jučerašnje polemike svako veče organizovao “Prozor”, ratom izazvana pobuna i reakcija mladih intelektualaca i novinara, Robert Čoban je konstatovao da se već 25 godina ponavljaju iste slike i gotovo iste priče:

– Uvek sam bio zastupnik teze da javni servisi moraju da opstanu. Mislim da je trebalo ostaviti “Studio B” kao javni servis grada Beograda, kao i brojne lokalnih radio i tv stanica, i mislim da je napravljena gomila grešaka i nepopravljivih šteta na tom planu. Što se tiče konkretno RTV-a, bilo bi mi užasno žao da epilog cele priče bude konstatacija – Šta će vama Srbima u Vojvodini još jedan javni servis pored RTS-a!

Snimak cele tribine možete pogledati ovde:

“RTV – između politizacije i profesionalizma” prva je u nizu serije tribina koje će se baviti problemima medija u Srbiji.

Autor: NsHronika.rs
Foto: Printscreen