Početna Gradske teme Oformljena “Urbanistička straža” da šiti grad od loših urbanističkih rešenja

Oformljena “Urbanistička straža” da šiti grad od loših urbanističkih rešenja

0

U Novom Sadu oformljena je “Urbanistička straža“, koja će štititi grad od loših rešenja, sa ciljem da se grad zaštiti od loših planskih rešenja tokom gradnje.

“Urbanistička straža” je projekat u organizaciji Društva arhitekata Novog Sada (DaNS), u kooperaciji sa beogradskim predstavništvom Fondacije Hajnrih Be. Ideja je da se kroz okupljeni interdisciplinarni tim sačinjen od arhitekata, urbanista i građana, prate planski dokumenti koji se donose u Novom Sadu, te na stručan i pravovremen način reaguje i ukaže na potencijalna loša planerska rešenja.

Oni kažu da smo svi svedoci intenzivne i često nekontrolisane promene građenog prostora Novog Sada. U takvim okolnostima tim koji vodi DaNS već nekoliko godina učestvuje u procesima donošenja planova u gradu.

Slobodan Jović, predsednik DaNS-a, kaže da je potpuno logična odluka da, kao udruženje koje pripada sferi civilnog društva, budu vaninstitucionalni glas struke.

„Kontinuirani monitoring, pisanje stručnih primedbi, komunikacija sa gradskom administracijom u cilju pronalaženja adekvatnih urbanističkih rešenja, organizovanje posebnih diskusija o značajnim planovima, edukacija građana i asistencija u pisanju primedbi i izlaganja na javnim sednicama, ali i učestvovanje u javnom medijskom prostoru u svrhu iskazivanja stručnih stavova, biće okosnica našeg delovanja“, rekao je Jović za portal gradnja.rs i dodao da „svako ko oseća da svojim delovanjem hoće i može da pomogne u stručnom, pravilnom i čovekomernom razvoju Novog Sada, može da se pridruži Urbanističkoj straži.“

Prve akcije

U toku su javni uvidi nekolicine planova generalne regulacije, na koje Urbanistička staža priprema svoje primedbe i za koje će predložiti po njima bolja rešenja. Građani mogu da da prate aktivnosti Urbanističke straže na novoj Facebook stranici, a uskoro će to moći da učine i na sajtu Društva arhitekata Novog Sada.

Izvor: gradnja.rs
Foto: Pixabay