Početna Gradske teme Ograđuje se Uspenska crkva i dobija novo dvorište

Ograđuje se Uspenska crkva i dobija novo dvorište

0

Radovi na uređenju prostora oko Uspenske crkve su počeli, a kada budu gotovi, krajem godine, ova crkva će biti ograđena i dobiće novo dvorište.

Gradnju ograde i rekonstrukciju dvorišta izvodi Srpska pravoslavna crkva i rade se paralelno sa parternim uređenjem okoline Srpskog narodnog pozorišta koje izvodi Grad, javlja 021.rs. Tako će, kada radovi budu gotovi, ovaj deo biti sređen i rekonstruisan po prvi put posle početka osamdesetih godina, kada je srušen stari deo Jevrejske ulice zbog gradnje doma za najstarije pozorište u Srbiji.

Rok za završetak uređenja okoline Uspenske crkve je 31. decembar. Projekat obnove ograde oko porte je uradio Zavod za zaštitu spomenika kulture, investitor je Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Sad, a vrednost radova je 9.009.203,20 dinara bez PDV-a.

Uspenska crkva, koja je sagrađena 1774. godine, kada se radovi završe, ponovo će imati ograđenu portu, jer je prethodna ograda srušena u vreme kada je ovaj deo grada uređen zbog gradnje SNP-a krajem sedamdesetih godina prošlog veka. Postojao je i parohijski dom, ali je i on srušen i za sada nije sigurno kada i da li će biti obnavljan, mada je u urbanističkim planovima ostavljena ta mogućnost.

Izvor: 021.rs
Foto: Wikipedia