Početna Gradske teme Oko 70 prosvetara tehnološki višak u Novom Sadu, direktori i dalje kriju...

Oko 70 prosvetara tehnološki višak u Novom Sadu, direktori i dalje kriju podatke

Knjige

U novosadskim školama trenutno ima 68 zaposlenih koji su tehnološki višak, a sa nepunom normom je čak 351 nastavnik.

Liste tehnoloških viškova, slobodnih radnih mesta i nepunih normi objavilo je Ministarstvo prosvete. “Dositej”, kako je naziv integrisanog sistema praćenja racionalizacije u prosveti, trebalo bi da koriste direktori svih škola u Srbiji, koji Ministarstvu dostavljaju stanje s radnim mestima u svojim školama.

Iako se sve reprezentativne strane slažu da je sistem dobra ideja i dalje postoje direktori koji kriju podatke o stanju u svojim školama, brojni podaci nisu potpuni, a ne postoji rok do kada liste treba da budu zaključene i proces otpuštanja viškova zaista gotov.

Prema aktuelnim podacima, u novosadskim školama ima 68 zaposlenih koji su višak, a najviše u Srednjoj mašinskoj školi (8 zaposlenih), Medicinskoj, Tehničkoj školi “Mileva Marić Ajnštajn”, Školi za osnovno obrazovanje odraslih “Sveti Sava” i OŠ “Sonja Marinković” (7) i u Tehničkoj školi “Pavle Savić” (6). Višak su nastavnici manjinskih jezika, srpskog i stranih jezika, nastavnici stručnih predmeta, muzičkog, likovnog i tehničkog, ali i informatičari, domari, nastavnici građanskog, veronauke, fizičkog, hemije…

Nepunih normi najviše je u srednjim školama, a na spisku su domari, kafe-kuvarice, nastavnici bukvalno svih predmeta, ali i pojedini pomoćnici direktora i sekretari škola. Nijedan direktor nije višak, niti s nepotpunom normom.

Što se tiče spiska slobodnih radnih mesta u prosveti, on je verovatno najkraći, ali najbitniji. Potrebni su finansijski saradnici, pomoćnici direktora, nastavnici srpskog, verske nastave, pedagozi, istoričari, čistačice, informatičari…

Kako je Ministarstvo zamislilo, direktori bi trebalo da preuzimaju kadar sa spiska viškova i zaposle ga na određeno upražnjeno radno mesto. Cilj je da priliku dobiju mladi ljudi, ali da se ne izgubi vredan kadar s više decenija radnog iskustva. Međutim, kako za 021 kaže predstavnik Granskog sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Slavko Derenj, spiskovi su tek sada proradili, a školska godina je uveliko počela. On navodi da pojedini direktori koji nisu dostavili podatke jednostavno nisu stigli, ali ima i malverzacija sa skrivanjem podataka i čuvanjem partijski zaposlenog kadra – jer je jasno da su direktori škola skoro pa uvek stranački ljudi.

“Rokovi su se odužili i zbog tehničke vlade, koja nije ništa konkretno radila u prelaznom periodu, verovatno očekujući da će biti smenjena. Cenus se stalno menja, u pojedinim školama tek sada se radi bodovanje nastavnika, a greške u sistemu se ispravljaju u hodu. Direktori su se i namerno pravili nevešti kada su popunjavali spiskove kako bi sakrili da su, na primer, na jednu poziciju zapošljavali po nekoliko osoba koje će ih podržati kad bude glasanje za reizbor direktora. Nadam se da će i mladi nastavnici ‘čačkati’ i prijavljivati nelogičnosti dok budu tražili posao, a sindikati će učiniti sve da njihovo članstvo bude zaštićeno”, objašnjava Derenj.

On dodaje da stranački direktori mogu da unaprede rad škole u materijalnom smislu – jer su dobri sa vlasti, ali će ta škola zbog politizacije imati loš ugled. Takvih škola u Novom Sadu ima dovoljno za pokretanje ozbiljnih istraga. Takođe, članovi radne grupe za praćenje racionalizacije uočili su da pojedini direktori prijavljuju jedni druge u raznim aferama, kako bi sačuvali pozicije.

“Moramo da usvojimo princip pravičnosti i da ga zaista primenjujemo. Mislim da novi ministar Šarčević ima dovoljno iskustva da se bavi problemima, jer je i sam bio predsednik sindikata, ali i on forsira privatni sektor na mala vrata i dovodi do unižavanja državnog školstva”, smatra naš sagovornik.

Inače, upis učenika u novosadske škole ove godine je bio relativno dobar. Pošto država, zbog najave uvođenja dualnog obrazovanja, forsira stručne škole, upisano je više đaka nego inače, a za 021 je u Gradskoj kući potvrđeno da nijedna škola neće biti zatvorena. Doduše, u Školskoj upravi Novog Sada nisu bili raspoloženi da za 021 govore o racionalizaciji, iako je načelnik Uprave predsednik radne grupe Ministarstva koja istu prati.

Kako direktori novosadskih i škola u Vojvodini i ranije nisu prijavljivali radna mesta možete da pročitate u našem tekstu OVDE.

Autor:021.rs