Početna Gradske teme Okrugli sto o RTV: Smenjeni su oni koji su dobijali nagrade

Okrugli sto o RTV: Smenjeni su oni koji su dobijali nagrade

0

logo-rtv-latinica

Okrugli sto o profesionalizmu rada Radio-televizije Vojvodine održan je danas u Novosadskoj novinarskoj školi. Zaključak sa skupa je da je RTV postao deo političkog plena, da su smenjeni mladi profesionalci, kao i da je ugroženo funkcionisanje pokrajinskog javnog servisa.

Na skupu su govorili zaposleni u RTV, došli su i smenjeni urednici, kao i medijski stručnjaci, ali se predstavnici novog rukovodstva, koji su bili pozvani da učestvuju u debati, nisu pojavili.

Predsednica programskog saveta RTV-a Aleksandra Đurić Bosnić, rekla je na početku skupa da je došlo do snažnog osporavanja učinka velike ekipe novinara i urednika, a da su analize programa pokazale da je RTV dobro radio.

– Mi znamo da su u pitanju političke smene, a ono što smo videli je kršenje elementarnih profesionalnih standarda. Može se reći da su programski standardi Radio-televizije Vojvodine podignuti, a o tome svedoči i spisak nagrađenih novinara i urednika RTV. Na tom spisku su upravo oni ljudi čiji je rad osporen – rekla je Đurić Bosnić.

Ona je dodala da programski savet ima pravo da sugeriše upravnom odboru ove javne medijske ustanove da je ugroženo njeno funkcionisanje.

– Mi na to i jesmo upozorili, ali odgovor nismo dobili – dodaje je Đurić Bosnić.

Jovanka Matić sa Instituta za društvene nauke ukazala je na današnjem skupu da nova vlast politički kolonizuje RTV, ali i da je jedan deo zaposlenih prihvatio koncept državne televizije, što prema njenom mišljenju nije dobro.

Slobodan Arežina, smenjeni programski direktor RTV rekao je da su smenjeni pre svega mladi i profesionalni urednici, koji su svoj posao radili dobro i to u emisijama koje su apolitične.

– Ono što se dogodilo isto je kao kada bi Ivana Španović skočila svetski rekord, a od trenera dobila šamar. Upravo to se desilo mladim urednicima RTV – kazao je Arežina.

On je rekao da je pokrajinski javni servis jedini tokom političke kampanje imao tok šou sa pitanjima za političare koje nisu unapred videli i koja su bila “teška”. Takođe je rekao da se već sada vide promene u radu RTV.

– Prošle nedelje bio je protest u Beogradu sa kojeg RTV nije izveštavao, ali su zato u informativnoj emisiji pustili reakcije političara na taj protest – kazao je Arežina.

Sanja Klajić, novinarka Radio-televizije Vojvodine kazala je da oni u svojoj kući nemaju sagovornika, kao i da još uvek očekuju izvinjenje novog rukovodstva za tvrdnje da je njihovo izveštavanje bilo jednostrano, a prilozi naručeni.

– Velika borba se vodila sa menadžmentom da gradonačelnik, iz koje god partije bio, ne bude prva vest u “Razglednicama”, već problemi građana. Dan nakon smena, gradonačelnik je postao prva vest – kazala je Kljajićeva.

Ona je dodala da su novinari zadovoljni podrškom građana na skupu “Podrži RTV”, kao i da im je to dokaz kako su radili pre smena.

Prema podacima istraživanja koje je sprovela Novosadska novinarska škola, informativni program Radio–televizije Vojvodina je u 2015. godini i ovoj godini zabeležio najveći pozitivan trend rasta u ukupnoj programskoj šemi RTV-a.

Izvor: Blic
Foto: RTV/Logo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here