Početna Gradske teme Izložba “Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića” u...

Izložba “Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića” u Arhivu Vojvodine

0

U znak sećanja na ustaške zločine u Sremu nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i povodom obeležavanja osamdesetogodišnjice pogroma, otvorena je tematska izložba arhivskih dokumenata “Ustaški zločini u Sremu 1942. godine – akcija Viktora Tomića“.

Izložba je ponovo predstavljena nakon 30 godina, sa idejom očuvanja kulture sećanja i podsticanja interesovanja mladih naraštaja za zločine počinjene nad Srbima 1942. godine, objašnjava direktor Arhiva Vojvodine Nebojša Kuzmanović, dodajući da izložba, osim večnog pomena žrtvama ima i obrazovnu funkciju.

Na izložbi su predstavljene fotografije, kao i fotokopije dokumenata koji svedoče o tadašnjem stradanju.

Izložba predstavlja sve razmere genocida i zločina kojima je naš narod bio izložen, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, prilikom otvaranja izložbe.

O zločinima u Sremu se, kako kaže malo zna, jer se u školama tome ne posvećuje dovoljno pažnje, te je edukativni aspekt ove izložbe najvažniji.

Ovo je samo jedan od edukativnih događaja sa tom tematikom, kaže Mirović, dodajući da je za očuvanje našeg identita veoma važno sticanje znanja o stradanjima naših predaka.

Osim arhivskih dokumenata, posetiocima su dostupne knjige, kao i zbornici koji svedoče o stradanjima našeg naroda 1942. godine.

Izvor: rtv.rs
Foto: instagram/Igor Mirović