Početna Gradske teme OPENS pokrenuo kampanju “Sazvežđe podrške” mladima

OPENS pokrenuo kampanju “Sazvežđe podrške” mladima

0

OPENS je u saradnji sa još 10 organizacija pokrenuo kampanju “Sazvežđe podrške”, čiji je cilj da tokom pandemije pomogne osetljivim grupama i mladima. Kampanja traje do 22. decembra i sva pomoć koju mogu da pruže, biće besplatna.

Već gotovo godinu dana živimo u izmenjenim okolnostima pokušavajući da sačuvamo svoje i zdravlje drugih. Neretko možemo čuti da se sada prilagođavamo na “novu normalnost” koja, čini se, ne pada lako svima.

Među najugroženijima tokom pandemije su osetljive grupe i mladi, smatraju u OPENS-u, pa su zbog toga povezali različite organizacije u zajednički cilj – da pruže psihološku podršku pripadnicima tih grupa.

“Mladi jesu važan faktor u našem društvu i želimo da ih ohrabrimo da zaista nisu sami”, kaže Jelena Mirić, OPENS.

Škola, prijatelji, vannastavne aktivnosti čini se najviše nedostaju mladima u situaciji kada su svi pozvani da ostanu kod kuće i što više smanje kontakte.

“Mislim da je najveći problem što ne možemo da izlazimo, i što ne idemo u školu, i to sad fali već”

“Druženje, naravno fizički kontakt, kad je to njima u ovom periodu najvažnije, pošto sam prosvetni radnik pa znam šta to njima znači i kakve posledice ostavlja na njih”, kažu mladi.

Onlajn ili uživo, psihološka podrška će biti organizovana u skladu sa okolnostima i potrebama osobe koja je zahteva.

Pomoć se može potražiti u organizacijama: Sos ženski centar, Iz kruga – Vojvodina, Novosadski humanitarni centar, Društvo psihologa Srbije i Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grupa “Izađi”, Centar za prevenciju suicida “Srce”, Omladina Jazas Novi Sad, Udruženje građana Patrija, EDIT centar, Udruženje Crvena linija.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay