Početna Gradske teme Opravlja se deo fasada Vojne bolnice, kao i dve kapije Petrovaradinske tvrđave

Opravlja se deo fasada Vojne bolnice, kao i dve kapije Petrovaradinske tvrđave

0

Fasada dela objekata u sklopu Vojne bolnice, kao i dve kapije na Petrovaradinskoj tvrđavi biće rekonstruisane u narednim mesecima.

Ovi radovi se izvode u sklopu višegodišnjeg projekta obnove fasada i krovova desetine objekata u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centru Novog Sada, a ovo je sada već osma faza.

Tender za izbor izvođača radova sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture i u toku maja će biti otvorene ponude.

Tender je obuhvatio objekte u sklopu Vojne bolnice na Trgu vladike Nikolaja na brojevima 4 i 5, kao i zgrade u Beogradskoj 21 koja se u konkursnoj dokumentaciji opisuje kao “fasada vojnih objekata na uglu Beogradske i Nazorove ulice od dva sprata i jednospratnog objekta u nastavku prema ulici Prote Mihaldžića. Poslovi na svim vojnim objektima obuhvataju građevinsko-zanatske i konzervatorsko-restauratorske radove na obnovi uličnih fasada i krova, što je zamena oštećenih i degradiranih elemenata fasada i krova, kao i radove na restauraciji prvobitnog izgleda objekta zabeleženog u arhivskoj građi.

Kada su u pitanju kapije, radiće se obnova Leopoldove i kapije velikog šanca na Hornverku. U planu javnih nabavki nije navedena vrednost ovih radova.

Podsetimo da je ovo samo deo radova na obnovi fasada starih zdanja i da je već završen tender za radove na četiri zgrade na Bulevaru Mihala Pupina i da će uskoro biti još tendera. Radove na popravci fasada u sklopu višegodišnje obnove, a kao deo priprema grada za Evropsku prestonice kulture 2022, finansiraju Grad, Republika i Grad unazad nekoliko godina.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay