Početna Gradske teme Osmoro zaposlenih, jedno vozilo i ogromna dugovanja: Litvanska firma koja planira da...

Osmoro zaposlenih, jedno vozilo i ogromna dugovanja: Litvanska firma koja planira da kupi “Stan” poznata po bezbroj afera

0

jkp-stan-jpg_660x330_0

Litvanska kompanija “Civinity” koja namerava da preuzme JKP “Stan” ima osam zaposlenih i jedno vozilo.

Prema podacima iz litvanskog registra kompanija, ova firma je 2014. prihodovala manje od 500.000 evra, a dve godine pre toga su zarađivali do 20.000 evra godišnje. Polovina zaposlenih bavi se menadžmentom, a u vlasništvu imaju samo jedan automobil.

Član borda direktora Darijus Zakarauskas, koji je potpisnik pisma o namerama, već je bio na čelu kompanija u regionu, a od 2006. do 2011. bio je predsednik Upravnog odbora rudnika boksita “Srebrenica”.

Zakarauskas je na čelu rudnika napravio ogromna dugovanja i otišao, odnosno grupa litvanskih firmi je napravila dugove u milionima evra. Potom su bukvalno preko noći 2013. godine svi nestali iz Srebrenice, a te afere ni do danas nisu rešene, piše “Blic”.

U “Stanu” o saradnji sa Litvancima ne odgovaraju, a izjave nisu davali ni članovi veća Aleksandar Bašić i Vladimir Stojković.

Prvi čovek novosadskog sindikata komunalaca Zoran Radosavljević napominje da se ne protive javno-privatnom partnerstvu, ali da se za sada nisu pokazali uspešnim i dodaje da rukovodstvo “Stana” nije obavestilo radnike o litvanskoj ponudi.

S druge strane, član borda direktora Darijus Zakarauskas kaže da su spremili plan za “Stan” kako bi se rešili dugovi preduzeća i modernizovalo poslovanje.

Trenutna dugovanja “Stana” premašuju pet miliona evra, preduzeće je pred stečajem već nekoliko godina uz povremene štrajkove radnika, stalne blokade računa i druge probleme u poslovanju.

Izvor: Blic
Foto: Logo / JKP Stan