Početna Gradske teme Osnovan Klub profesora emeritusa na Novosadskom univerzitetu

Osnovan Klub profesora emeritusa na Novosadskom univerzitetu

2i7QegVsGkkL38Mt

Klub profesora emeritusa Novosadskog univerziteta održao je juče konstitutivni sastanak, na kojem je usvojena programska orijentacija tog kluba, saopšteno je sa univerziteta. Izabrano je privremeno predsedništvo koje čine bivša rektorka Radmila Marinković Nedučin, kao i profesori Mirjana Vojinović Miloradov, Milka Oljača, Ištvan Bikit, Branimir Gudurić, Irina Subotić i Antun Malenica, navodi se u saopštenju.

Klub profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu je osnovan odlukom Saveta Univerziteta 9. juna i prvi je ove vrste u akademskom prostoru Srbije. Osnovni ciljevi kluba su pružanje doprinosa u oblasti razvoja nastave i nauke na Univerzitetu, usmerenog na interdisciplinarnost i multidisciplinarnost, kao i na razvoj studijskih sadržaja i naučnih projekata, doprinos u negovanju akademskih vrednosti i etičkih principa, te afirmacija rezultata obrazovnog, naučnog i umetničkog rada u akademskoj i široj zajednici.

Zvanje profesora emeritusa može se dodeliti redovnom profesoru u penziji u skladu sa zakonom, pod uslovima da se posebno istakao svojim naučnim odnosno umetničkim, stručnim i pedagoškim radom, da je stekao međunarodnu reputaciju, da je postigao značajne rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog podmlatka i da je dao značajan doprinos ugledu i afirmaciji Univerziteta i fakulteta u zemlji i inostranstvu.

U proteklom desetogodišnjem periodu u ovo zvanje izabran je 41 član kolektiva Univerziteta u Novom Sadu, sa izuzetnim rezultatima rada koji obuhvataju sva obrazovno-naučna i umetnička polja.

Autor: Beta
Foto: gradnja.rs