Početna Gradske teme Otkazi prete 151 zaposlenom u Kliničkom centru Vojvodine

Otkazi prete 151 zaposlenom u Kliničkom centru Vojvodine

KCV

Svaki dvadeseti zaposleni u Kliničkom centru Vojvodine biće višak, saznaje “Blic”. Klinički centar Vojvodine (KCV), prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u sistemu državnih organa i javnih službi, moraće da otpusti 151 zaposlenog. KCV trenutno ima 2.970 zaposlenih na neodređeno vreme. Prema odluci Vlade, maksimalan broj zaposlenih u toj zdravstvenoj instituciji može biti 2.819.

U KCV kažu za “Blic” da sprovode detaljne analize kako bi našli najbolji način za racionalizaciju broja zaposlenih. Kako saznaje “Blic”, do kraja 2015. samo dvoje zaposlenih će otići u penziju “po sili zakona”, zbog navršenih 65 godina.

Koliko će ih ukupno otići u penziju zavisi od volje zaposlenih koji ispunjavaju uslov. To ćemo znati tek kada zaposleni koji žele da idu u penziju podnesu zahtev za prestanak radnog odnosa – kažu u KCV. Na naše pitanje da li će biti otpušteno više nemedicinskog ili medicinskog osoblja, odnosno koga će nova sistematizacija najviše pogoditi, u KCV kažu da je moguće da će najveće žrtve biti pacijenti.

Nije tajna da su u našoj zdravstvenoj ustanovi duge liste čekanja na pojedine preglede i zahvate, što zbog manjka skupe opreme i aparata, što zbog nedostatka ljudi. I dalje je uzročnik dugih lista čekanja mali broj aparata, ali sa novim otpuštanjem, moguće je da će i manjak kadrova usloviti njihovo povećanje – kažu u KCV.

U KCV kažu da su najduže liste čekanja na Klinici za vaskularnu i transplantacionu hirurgiju. Pored toga, na preglede i intervencije dugo se čeka i na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, Klinici za očne bolesti i u Zavodu za radiologiju.

U Kliničkom centru nadaju da će postići kompromis sa Ministarstvom zdravlja oko otpuštanja i da otpuštanja neće biti.

KCV je ustanova paviljonskog tipa gde je potreban veći broj nemedicinskog osoblja radi održavanja objekata, u odnosu na kriterijume RFZO koji su pravljeni na osnovu “blok sistema”. Ministarstvo nam je kadrovskim planom za 2015. odobrilo povećanje broja zaposlenih, i to za osam lekara, dva farmaceuta, 60 medicinskih tehničara, a smanjilo broj zdravstvenih saradnika za šest i nemedicinskih radnika za 63, u odnosu na prethodni kadovski plan – kažu u KCV.