Početna Gradske teme Otkazi u “Informatici” razljutili radnike

Otkazi u “Informatici” razljutili radnike

ns_protest_informatika_0304

Oko stotinu radnika JKP „Informatka” i drugih komunalnih preduzeća protestovalo je juče kod Gradske kuće posle radnog vremena oko 15.30 časova, tražeći da se 19 radnika “Informatike” vrate na posao.

Skup je upriličen u organizaciji Gradskog odbora sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti, koji smatra da su radnici otpušteni suprotno Zakonu o radu i kolektivnom ugovoru koji je taj sindikat nedavno potpisao s Gradom, kao osnivačem javnih komunalnih preduzeća.

Ovaj skup, drugi je po redu, jer je i proteklog petka bilo organizovnao na istom mestu, dok su ove sedmice zaposleni u „Informatici” svaki dan posle radnog vremena protestovali ispred firme. I juče su okupljeni kao rekvizit imali crvene kartone, kojima žele da poruče da se ne slažu s rukovodstvom „Informatike”. Protest radnika pismeno je podržao predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović. U pismu podrške koje je pročitano na skupu Orbović je naveo da je upoznao premijera Aleksandra Vučića s otpuštanjem 19 radnika, koji su bez posla ostali bez socijalnog dijaloga, i da mu je srpski premijer obećao da će se založiti da se problem reši.

Predsednik Gradskog odbora Sindikata stambeno-komunalnih delatnosti Zoran Radosavljević izjavio je da je Inspekcija rada bila prekjuče u preduzeću i da se očekuje izveštaj o inspekcijskom pregledu, a da se juče sastala gradska Komisija za praćenje primene kolektivnog ugovora, čiji su članovi ustanovili da poseban kolektivni ugovor nije poštovan u delu kriterijuma po kojima se utvrđuje tehnološki višak.

– Otpušteni radnici su predali tužbe zbog otkaza, ali očekujemo da će se pre nego što tužbe dospeju pred sudije vratiti na posao. Dok se to ne dogodi, protesti se neće prekidati – kazao je Radosavljević, i podsetio na to da je 19 radnika saznalo da su tehnološki višak u petak, 20. marta, na kraju radnog vremena, a da im to nije niko rekao ranije.

U isto vreme dobili su otpremnine, odnosno SMS poruku iz banke o uplati.

Organizatori protesta istakli su da je protest isključivo sindikalno obojen. – Šta bi sindikat trebalo drugo da radi nego da brani radnike kada ostanu bez posla i bez socijalnog dogovaranja? Čim se naše kolege vrate na posao, proteste ćemo prekinuti. To će biti dovoljno da se shvati da protesti nisu politički motivisani – izjavio je predsednik Gradskog veća Saveza samostalnih sindikata Novog Sada Vladimir Gvozdenović.

Izvor: Dnevnik
Foto: Tanjug