Početna Gradske teme Otkazuje se protest protiv plana novog mosta

Otkazuje se protest protiv plana novog mosta

0

Neformalna građanska inicijativa Dunavac Šodroš sa partnerskim organizacijama otkazuje protest koji je bio zakazan za sutra ispred Skupštine Vojvodine zbog, kako navode, “preuzimanja protesta”.

Protest je, podsetimo, planiran uoči zasedanja gradskog parlamenta kako bi građani iskazali neslaganje sa usvajanjem plana novog mosta u produžetku Bulevara Evrope.

– Mesecima unazad ukazujemo na štetnost izgradnje mosta na planiranom mestu. Odlučili smo da taj stav iskažemo protestom u susretu sa odbornicima neposredno pre održavanja sednice na kojoj je planirano njihovo izjašnjavanje po pitanju ovog plana, a u pozivu upućenom građanima smo zamolili da se svi uzdrže od isticanja stranačkih i obeležja bliskih istim. Danas je kampanja “Vidi gari ne može” bez prijave skupa u nadležnoj policijskoj upravi pokušala da preuzme održavanje protesta, pozivajući svoje članove i aktiviste na protestni skup koji je uredno zakazan od strane Neformalne građanske inicijative Dunavac (Šodroš) prethodni dan – navodi se u saopštenju za javnost i naglašava da kampanja “Vidi gari ne može” od početka usko sarađuje sa političkim strankama i da zbog toga ne mogu da stanu u istu liniju.

– Da ne spominjemo da je pomenuta kampanja za ovakve potrebe itekako finansijski, logistički i organizaciono mogla da ima daleko veće kapacitete od NGI Dunavac Šodroš. Ovakvo grubo nerazumevanje i nedemokratsko ponašanje aktivista navedene kampanje i namerno opstruiranje protesta je još jedan dokaz da stranački neopredeljeni građani ne smeju i ne treba da služe političkim strankama za potkusurivanje – dodaje se u saopštenju.

Ističu da kao Inicijativa politički svesnih građana, zajedno sa partnerskim inicijativama i organizacijama, žele da sačuvaju autonomiju građanske borbe bez uticaja stranaka, a navedenoj “kampanji” žele uspešan skup koji će novosadske odbornike ubediti u štetnost projekta i neizglasavanje plana.

Navode i da žele da očuvaju autonomiju građanske borbe bez uticaja stranaka i apeluju na svoje pristalice i članove da imaju razumevanja za njihovu odluku i izvinjavaju se svima koji su planirali da dođu i podrže ih.

Saopštenje potpisuju, neformalna inicijativa Dunavac Šodroš, Ekološki front Novi Sad, Inicijativa građana “Sačuvajmo Liman od betona”, Za zeleno novo naselje, Sačuvajmo park kod Muzeja Vojvodine, Udruženje rekreativnih ribolovaca “Šodroš-Dunavac” i Centar za razvoj demokratskog društva Europolis.

Inače, inicijativa “Vidi, gari, ne može” pozvala je danas građane da dođu na protestni skup protiv izgradnje novog mosta na Dunavu, nakon što su juče ove neformalne inicijative najavile održavanje istog.

Izvor: novisad.com
Foto: Miloš Vučević / Instagram