Početna Gradske teme Otkriven spomenik srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću

Otkriven spomenik srpskom kralju Petru Prvom Karađorđeviću

0

Na prepunom cenrtalnom trgu u Novom Sadu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrili su spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku prisajedinjenja Vojvodine, i jednoj od najznačajnijih ličnosti u celokupnoj istoriji srpskog naroda.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici vlasti Srbije, Republike Srpske, i pokrajine Vojvodine – predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica RS Željka Cvijanović, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović – i brojni drugi gosti.

– Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana, da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem – Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju – rekao je u svom obraćanju predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče. Takođe je poručio da “nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati”.

“Dobro došao kući stari naš kralju”

Rečima, “dobro došao kući stari naš kralju” Vučić je istakao da nam je trebalo 84 godine da shvatimo veličinu i značaj Kralja Petra prvog, a da je nacionalna bruka što smo takve velikane zaboravljali.

– Dobrodošao kući. Izvini što nam je 84 godine trebalo da shvatimo da si ti onaj koji je pobedio i da ti konačno podignemo spomenik – poručio je Vučić u obraćanju.

Kako je rekao, otkrivajući spomenik kažemo – Hvala kralju oslobodioče, hvala za slobodu, a takvu slobodu kakvu si izborio, želimo takvu i nikome je ne damo.

– U Novom Sadu, u kome su slobodni ljudi odlučili da budu deo slobodne Srbije, dragi kralju dobrodošao kući. Spomenik su podigla tvoja dela, a mi smo se setili da ga postavimo, da nas podseti da ništa važnije i preče od Srbije nemamo – poručio je Vučić.

O najvoljenijem srpskom kralju, Petru Prvom Karađorđeviću, i spomeniku koji se njemu u čast podiže, govorio je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Novi Sad ponosan što je dobio spomenik koji je trajno svedočanstvo velikom vladaru.

Dodao je da je ovaj spomenik svedočanstvo i Velikom ratu iz kojeg je srpski narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog jezive golgote kroz koju je prolazio tokom rata.

– Ovaj spomenik podseća na ponos i čast srpskog naroda, na sve koji su zajedno preživeli pakao rata i koji su otišli braneći svoju zemlju kako bi mi uživali u slobodi – rekao je Vučević i dodao da spomenik podseća na svaku žrtvu srpskog naroda.

Govoreći o kralju Petru I Karađorđeviću, Vučević je kazao da je taj veliki vladar živeo da služi svom narodu i simbolično dojahao u Novi Sad pre sto godina, na današnji dan, kada je na Velikoj skupštini doneta odluka o prisajedinjenju.

– Na spomenik su uklesane velike reči kralja oslobodioca, da nas od danas pa zauvek podsećaju i uče i da nam ne dozvole da odustanemo od najvažnije borbe, za svoj narod, svoju državu, dostojanstvo i jedinstvo – zaključio je Vučević.

Glumac Lazar Ristovski govorio je odlomak iz govora Kralja Petra I Karađorđevića srpskoj vojsci kod Prizrena.

Spomenik visok četiri metara, sa postamentom 10 metara.

Bronzani spomenik je visok četiri metra i težak više od 3,5 tone, a delo je Umetničke livnice “Jeremić”.

Sa postamentom visok je oko 10 metara, a ima i ćiriličke natpise na sve četiri strane.

Na južnoj strani piše “Petar Prvi Krađorđević 1844-1921”, na severnoj “Kralj Srbije 1903-1918”. Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše “Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918”.

Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

Izvor: RTV
Foto: 021