Početna Gradske teme Otkrivena bista matematičaru Bogoljubu Stankoviću ispred PMF-a u Novom Sadu

Otkrivena bista matematičaru Bogoljubu Stankoviću ispred PMF-a u Novom Sadu

0

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, zajedno sa predsednikom ogranka SANU u Novom Sadu akademikom Stevanom Pilipovićem i dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Milicom Pavkov-Hrvojević, otkrio je bistu istaknutom matematičaru akademiku Bogoljubu Stankoviću.

Događaju su prisustvovali članovi porodice Bogoljuba Stankovića, predstavnici Pokrajinske vlade, Univerziteta, studenti PMF-a, kao i autor biste umetnik Luka Kulić.

Akademik Stevan Pilipović istakao je da je Bogoljuba krasio izuzetan optimizam koji ga je vodio veoma izazovnom životnom stazom. Kako je rekao, Bogoljub je rođen u Botošu 1924. godine, gimnaziju je završio u Novom Sadu i rano se pridružio pokretu otpora. Uhapšen je 1944. godine, a u logoru Aušvic je bio podvrgnut eksperimentima, te je oslobođenje dočekao lošeg zdravstvenog stanja, međutim brzo se oporavio i postao aktivan član društva.

“Imao je najduži staž kao akademik, 55 godina je nosio to zvanje, a bio je izuzetno skroman čovek koji nas je okrenuo ka modernoj svetskoj matematici”, naglasio je akademik Stevan Pilipović.

Prema rečima gradonačelnika, Skupština Grada Novog Sada donela je odluku da i jedna ulica na Telepu nosi ime velikog matematičara.

“Biografija Bogoljuba Stankovića deluje kao fantastičan scenario za film. Prepoznali smo potrebu da mu se na ovaj način odužimo za sve što je uradio za života, a to je i potvrda da se čestiti i dobri ljudi ne zaboravljaju. Ovo je legat za akademsku zajednicu u Novom Sadu i Srbiji, a neka bista bude još jedan svetionik za buduće naučnike, profesore, akademike u ovom divnom univerzitetskom kampusu”, istakao je Vučević.

Milica Pavkov-Hrvojević izrazila je zadovoljstvo što se odaje počast voljenom profesoru i velikom naučniku koji je ispisao najvažnije stranice u istoriji PMF-a u Novom Sadu i čije ime se sa poštovanjem izgovara u celom svetu.

“Njegovo zaveštanje će u udžbenicima nauke biti upisano crvenim slovima. Iako su iskra genija i izuzetnost obeležili njegovu naučnu karijeru, on nas je učio i etici, časti i doslednosti”, rekla je Pavkov-Hrvojević.

Bogoljub Stanković jedna je od najznačajnijih ličnosti u oblasti prirodnih nauka i matematike, osnivač je i utemeljivač moderne matematičke analize u Srbiji, kao i Univerziteta u Novom Sadu gde je proveo čitav radni vek. Izabran je za dopisnog člana SANU 1963. godine.

Izvor: RTV
Foto: Grad Novi Sad