Početna Gradske teme Otvorena 16. Futoška kupusijada

Otvorena 16. Futoška kupusijada

0

futoska kupusijada6

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević svečano je otvorio 16. Futošku kupusijadu u okviru koje se održavaju “Šesti susret proizvođača tradicionalnih proizvoda Srbije” i prvi Festival “Terra Madre Srbije” Slow Food pokreta.

Veoma mi je drago što se ova manifestacija organizuje u Futogu, jer je baš tu sedište prvog vojvođanskog proizvoda koji je dobio oznaku geografskog porekla – Futoškog kupusa. Pored toga što ima takmičarski karakter, Kupusijada na pravi način predstavlja autohtonu sortu kupusa koji je i brend Futoga i Srbije. Tu dolaze do izražaja naša kultura, identitet, turistički i privredni potencijal, jer Futoška kupusijada afirmiše domaćinski odnos prema privredi, kao i tradiciju, lokalne običaje i očuvanje naše kulturne baštine. Zato Grad Novi Sad prepoznaje njen značaj i kontinuirano je podržava“, izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević i izrazio posebno zadovoljstvo što je među prisutnima na otvaranju manifestacije izrazito mnogo dece, koja su učestvovala i u organizaciji i koja su posetioci Kupusijade.

futoska kupusijada4

Manifestacija Futoška kupusijada organizuje se jednom godišnje, poslednjeg vikenda u oktobru. Pravo na učešće u manifestaciji imaju svi proizvođači i prerađivači originalnog futoškog kupusa, kao i poštovaoci tradicije i običaja mesta Futoga i ljubitelji jela od futoškog svežeg i kiselog kupusa. Za razliku od svih drugih kupusijada na kojima se predstavljaju razne vrste hibridnih sorti kupusa, ova manifestacija posvećena je isključivo autohtonoj sorti futoškog kupusa i njenoj ulozi u ekonomskom i kulturnom razvoju Futoga sa akcentom na potrebu proizvodnje zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

futoska kupusijada2

16. Futoška kupusijada održava se 30. i 31. oktobra, pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, a u organizaciji Mesne zajednice “Futog”, KC “Mladost”, Udruženja “Futoški kupus”, Poljoprivredne škole sa Domom učenika i osnovnih škola “Miroslav Antić” i “Desanka Maksimović”.

Autor i foto: NsHronika.rs