Početna Gradske teme Otvorena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”

Otvorena izložba “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”

Svečano otvaranje izložbe “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet”, na kojoj su izložene fotografije sa tekstom o životu osoba sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat, održano je juče u Katoličkoj porti u Novom Sadu.

Izložbi su prisustvovali direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije Suzana Paunović i ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević koji je i otvorio izložbu, kao i Aleksandar Petrović, pomoćnik gradonačelnika Novog Sada. koji je ovom prilikom rekao:

– Grad Novi Sad kontinuirano radi na unapređivanju mera socijalne politike usmerenih na pomoć i podršku osobama sa invaliditetom. Grad će nastaviti da podržava sve one koji su na različite načine uklјučeni u aktivnosti za pomoć onima kojima je to najpotrebnije, a cilј nam je da obezbedimo što ravnopravnije uslove za život svih građana. Smatramo da osobe sa invaliditetom možemo da uklјučimo u društvo ukazivanjem na primere životnih priča ličnosti koje su uprkos ozbilјnim poteškoćama pronašle radost i snagu da istraju u svojim idejama i naumima – rekao je Aleksandar Petrović.

Program su svojim nastupom upriličiti i maturanti muzičke škole “Isidor Bajić”, a otvaranju izložbe prisustvovala je i Maja Gojković, predsednica Narodne Skupštine Republike Srbije, Kajl Skat, ambasador SAD u Beogradu, kao i ambasadori i predstavnici ambasada Brazila, Egipta i Poljske – čiji se predstavnici takođe nalaze na izložbi.

Projekat “Osobe sa invaliditetom koje su menjale svet” sprovodi kompanija Color Media Communications u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vladinom Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Apatinskom pivarom i ambasadama stranih država u Beogradu, kako bi tokom ove godine predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta.

Tokom 2019. godine izložba će gostovati u šest gradova širom Srbije, a posetioci će biti u prilici da se informišu o životnim pričama ovih osoba. Ovim povodom organizovana je i serija tribina posvećena osobama sa invaliditetom koje su uvrštene u projekat kako bi se predstavila priče o slavnim osobama sa invaliditetom iz celog sveta među kojima su Nik Vujičić, Stiven Hoking, Frida Kalo, Rej Čarls, Frenklin Delano Ruzvelt i mnogi drugi.