Početna Gradske teme Otvorena laboratorija za molekularnu analizu hrane na Institutu za prehrambene tehnologije

Otvorena laboratorija za molekularnu analizu hrane na Institutu za prehrambene tehnologije

Laboratorija za molekularnu analizu hrane otvorena je danas, 21. februara, u Naučnom institutu za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, čije opremanje je podržala Pokrajinska vlada sa 16 miliona dinara.

“Institut za prehrambene tehnologije dobio je sredstva Pokrajinske vlade za nabavku najsavremenije laboratorije i opreme koja će služiti za precizne analize hrane koje su značajne za utvrđivanje kvaliteta hrane i proizvoda, a za kojima postoji velika tražnja privrede”, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je Institut FINS jedna od vodećih ustanova iz ove oblasti u zemlji i regionu, ocenjujući da predstavlja značajno mesto u povezivanju nauke i privrede.

“Povezivanje nauke i privrede je potreba savremenog sveta i one usluge i proizvodi koji tako nastaju imaju višestruku vrednost. Univerzitet u Novom Sadu je lider u tome, a kako bi to i ostao, Pokrajinska vlada će nastaviti da pruža značajnu podršku svim fakultetima i institutima”, dodao je predsednik Mirović.

Direktorka Instituta FINS Olivera Đuragić istakla je da je ovo veliki dan za Institut, jer će otvaranje laboratorije doprineti proširenju asortimana analiza i boljem pozicioniranju na tržištu.

“Pokrajinska vlada je izdvojila sredstva za opremanje ove laboratorije i na taj način pokazala da nauka ima perspektivu u našoj zemlji, jer samo ulaganje u ovu oblast može da doprinese bržem razvoju zemlje i privrede u celini”, rekla je Đuragićeva.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: PIxabay