Početna Gradske teme Pajtić: Treba da pokažemo više solidarnosti prema migrantima

Pajtić: Treba da pokažemo više solidarnosti prema migrantima

PAJTIC

Vlada Vojvodine juče je uputila šleper humanitarne pomoći Kanjiži i Subotici, u koje svakodnevno dolazi veliki broj migranata iz centralne Azije, sa Bliskog Istoka i iz Afrike, saopštio je vladin biro za odnose s javnošću.

Taj novi kontigent humanitarne pomoći, namenjen zbrinjavanju stranih migranata, sadrži vodu za piće, sredstva za higijenu i dezinfekciju, kao i pelene za bebe.

Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić istakao je prilikom posete Crvenom krstu Vojvodine, odakle je pomoć upućena u ta dva grada, da problem migranata “neće trajati nekoliko nedelja ili meseci, nego će verovatno trajati godinama” i naglasio da postoji obaveza da se iskaže solidarnost.

On je napomenuo da je iz Pokrajine za Kanjižu i Suboticu od početka jula obezbeđeno 33 tone prehrambenih proizvoda, vode, sredstava za higijenu i dezinfekciju i dodao da je Pokrajinska vlada uvek pružala humanitarnu pomoć ljudima u nevolji.

Osim pomoći koja se sada upućuje Kanjiži i Subotici, u proteklom period pokrajinska vlada je pomogla narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji, a pomoć je upućivana i u Jamenu, koja je prošle godine bila poplavljena“, podsetio je Pajtić.

On je dodao da je u protekle četiri godine za programe solidarnosti Pokrajina usmerila više od 330 miliona dinara.

Pajtić je istakao da će Pokrajinska vlada i ubuduće reagovati, kroz programe solidarnosti i da će, zajedno sa Crvenim krstom Vojvodine, upućivati pomoć tamo gde je najpotrebnija.

Predsednik vojvođanske vlade je naveo da, prema procenama, u Kanjižu dnevno stigne oko 1.500 migranata, a kako je dodao, “koliko je taj problem dramatičan, govori i podatak da je u toku godine kroz našu zemlju prošlo oko 3.000 dece bez roditeljske pratnje, koji imaju status migranta”.

To govori o dubini tragedije sa kojom se migranti suočavaju, ali i o potrebi da pokažemo još više solidarnosti nego što smo do sada pokazivali“, upozorio je Pajtić.

Autor: Tanjug, RTV