Početna Gradske teme Pandemija profesionalno više ugrozila žene

Pandemija profesionalno više ugrozila žene

0

Pandemija i preventivne mere više su pogodile žene nego muškarce na tržištu rada, a podaci koje je iznela Evropska komisija pokazuju da su žene u ovom periodu skoro dva puta više izložene riziku od otkaza, u odnosu na muškarce. Takva situacija dodatno je problematizovala životni i profesionalni položaj žena, ne samo u Srbiji, već i globalno.

Za većinu žena, ma koliko su uslovi u kojima žive i rade različiti, od početka godine i pojave virusa korona, jedna stvar je ista – ništa nije kao pre. To potvrđuju iskustva žena sa različitih meridijana, a najpre Tatjane Jelovac koja već više od dve decenije radi kao frizerka i vlasnica je studija za negu kose u Novom Sadu. Od početka pandemije, kako kaže, ulaže veliki napor da zadrži svih šest zaposlenih koliko ih je bilo pre početka pandemije.

Tatjana Jelovac kaže:

– U suštini najveći je problem zadržati zaposlene, jer količina posla je jako opala. U toj prvoj turi, kada se završilo i ponovo smo počeli da radimo bilo je mnogo bolje. Sada je stvarno sve stopirano.

I za Maju Vud, koja sa porodicom živi i radi u Engleskoj, kao istraživač na Institutu za biologiju mora, ova godina puna je izazova kada je reč o usklađivanju privatnog života i posla, koji se od marta odvija kod kuće.

– Radim iz dnevne sobe a moj muž iz spavaće sobe naše starije ćerke. U mojoj profesiji ja puno putujem na konferencije predavanja ali to se sad sve ne može, tako da je sve virtuelno.

Hoće li većina privrednika biti u mogućnosti da zadrži isti broj radnika u kompanijama, zavisi od mnogih faktora, kaže Marija Srdić iz Unije poslodavaca Vojvodine. Ona smatra da se tu prevashodno misli na nove mere vlade zajedno sa sveukupnom situacijom: da li će i kada početi vakcinacija i kojom brzinom, kako će se na njihovo poslovanje odraziti restriktivne mere koje se odnose na sektor turizma, ugostiteljstva, hotelijerstva i usluga.

Marija Srdić, Unija poslodavaca Vojvodine kaže:

– U tim sektorima jesu žene. Frizerski saloni, kozmetički saloni, sve su to oblasti gde najviše žene rade. Turističke agencije, veliki broj zaposlenih čine žene.

Srdićeva napominje da će pojedini privrednici da bi opstali morati da se preorijentišu u okviru svojih kompanija, navodeći podatak da je industrija usluga koje se mogu pružiti preko interneta, u ovom periodu – eksplodirala. Žene treba podsticati na promene, motivisati ih da rade produktivnije poslove u kojima obrazovanje i kvalitet mogu da ostvare na način da bolje zarađuju, zaključuje Marija Srdić.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay