Početna Gradske teme Panel diskusija, ulična akcija i radionica u Novom Sadu povodom Dana prevencije...

Panel diskusija, ulična akcija i radionica u Novom Sadu povodom Dana prevencije samoubistva

0

Centar za pružanje emotivne podrške i prevenciju samoubistva “Srce” nizom aktivnosti će obeležiti 10. septembar – Dan prevencije samoubistva.

Tokom 2020. godine u Srbiji je 895 osoba umrlo usled suicida, dok je u svetu taj broj za 2019 (prema podacima Svetske zdravstvene organizacije) bio 700.000.

Centar “Srce” pruža emotivnu podršku putem telefona (0800 300 303), mejla (vanja@centarsrce.org) i četa (na stranici www.centarsrce.org) svakog dana od 14 do 23 časa. Usluge su besplatne.

Osobe koje zovu se osećaju usamljeno u borbi sa svojim problemima koji su najčešće povezane sa mentalnim i fizičkim zdravljem, porodičnim i partnerskim problemima.

Obeležavanjem dana prevencije suicida skreće se pažnja na ovaj problem široj javnosti, dele se informacije od značaja za pomoć bliskim osobama koje se nose sa suicidnim mislima i pruža siguran prostor za one koji pate.

Centar “Srce” će ove godine dan prevencije samoubistva obeležiti:

  • Panel diskusija “Pripazi na ton – doprinos medija prevenciji suicida” od 12 do 13:30 časova, u Omladinskom centru OPENS (Bulevar despota Stefana 5 – Kineska četvrt)
  • Ulična akcija “Stvaranje nade kroz akciju” od 16 do 20 časova u Gimnazijskoj ulici u Novom Sadu (na početku ulice kod Gradske biblioteke)
  • Radionica “Koje su alternative samoubistvu?” od 20 do 21 časa u Kulturnom centru Novog Sada (Katolička porta 5).

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay