Početna Gradske teme “Park kod Spensa” na čekanju, bez prijavljenih na tenderu

“Park kod Spensa” na čekanju, bez prijavljenih na tenderu

0

Novi Sad će morati da sačeka sa izgradnjom “Parka kod Spensa” zato što se niko nije javio na tender za izbor izvođača radova.

Kako se vidi iz odluke komisije Uprave za zaštitu životne sredine o poništenju javne nabavke, nijedna firma nije pokazala zainteresovanost za posao vredan gotovo 375 miliona dinara.

Zasad nema informacija o tome kada će se ponavljati tender, ali to bi moglo da bude ubrzo, s obzirom na to da je novac već obezbeđen.

Gradnja “Parka kod Spensa”, na prostoru propalog “Dino parka”, finansira se iz pokrajinskog budžeta. Već je preneto 200 miliona dinara za radove u ovoj godini, dok će ostatak biti obezbeđen u 2024.

Prema projektu, predviđeno je da Novi Sad dobije park od 1,8 hektara koji bi se nalazio na mestu neuređene zelene površine. Ova lokacija je prethodnih decenija bila planirana kao deo kompleksa bazena na SPENS-u.

U nekoliko navrata je pominjano da bi tu mogao da se izgradi akva-park, ali je do pre nekoliko godina prostor služio propalom “Dino parku”.

Urbanisti su predvideli da prostor bude hortikulturno uređen i da dobije behaton staze, amfiteatar od oko 150 kvadrata, fontanu, česmu, klupe sa punjačima za mobilne uređaje, veštačku stena, žardinjere i drugi urbani mobilijar.

U okviru uređenja parka, planirano je da bude posečeno 35 stabala, dok će šest stabala biti orezano. Hortikulturno uređenje podrazumeva sadnju 57 novih stabala, stotine žbunova i drugih sadnica, kao i uređenje travnjaka površine veće od 9.800 kvadratnih metara.

Procena je da će za radove biti potrebno 600 dana.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: Grad Novi Sad