Početna Gradske teme Pasterov zavod iz Novog Sada pravi prvu srpsku vakcinu protiv korone

Pasterov zavod iz Novog Sada pravi prvu srpsku vakcinu protiv korone

0

Iz Pasterovog zavoda uskoro će izaći test koji osim određivanja nivoa antitela na kovid 19 može da pokaže i koliko je ta osoba zaštićena od korone, a stručnjaci iz ovog zavoda testiraju prvu srpsku vakcinu protiv ovog virusa na miševima.

Pravi se i banka virusa korona, koja je važna jer se u njoj nalaze sojevi koji se trenutno pojavljuju kod nas i vlasništvo je Republike Srbije, piše Politika.

Prva srpska vakcina protiv kovida nije namenjena vakcinaciji građana, već da služi kao kontrola cepiva koje će se praviti u našoj zemlji u dogovoru s kineskim “Sinofarmom” i ruskim institutom koji proizvodi “Sputnjik” i tri puta je jača od kineske.

– Mi smo uspeli da napravimo test kojim možemo da izmerimo ukupna neutralizaciona antitela protiv virusa korona i da proverimo kakva je situacija sa novim sojevima virusa poput delta varijante, dok drugi rade analizu koja je povezana s prvim sojevima virusa. Do sada se dešavalo da građani negde urade analizu antitela, posle vakcinacije na primer, i misle da su zaštićeni, ali zapravo nisu zaštićeni i od novog soja virusa, pa se razboljevaju. Naš neutralizacioni test smatra se zlatnim standardom za proveru imuniteta i bitan je jer meri takozvana funkcionalna antitela protiv korone, to jest ona koja neutrališu virus – rekao je dr Dušan Lalošević, šef Laboratorije za dijagnostiku besnila u Pasterovom zavodu.

Izvor: Politika/nsuzivo.rs
Foto: Pixabay