Početna Gradske teme Pasterov zavod iz Novog Sada pravi prvu srpsku vakcinu protiv korone

Pasterov zavod iz Novog Sada pravi prvu srpsku vakcinu protiv korone

Iz Pasterovog zavoda uskoro će izaći test koji osim određivanja nivoa antitela na kovid 19 može da pokaže i koliko je ta osoba zaštićena od korone, a stručnjaci iz ovog zavoda testiraju prvu srpsku vakcinu protiv ovog virusa na miševima.

Pravi se i banka virusa korona, koja je važna jer se u njoj nalaze sojevi koji se trenutno pojavljuju kod nas i vlasništvo je Republike Srbije, piše Politika.

Prva srpska vakcina protiv kovida nije namenjena vakcinaciji građana, već da služi kao kontrola cepiva koje će se praviti u našoj zemlji u dogovoru s kineskim “Sinofarmom” i ruskim institutom koji proizvodi “Sputnjik” i tri puta je jača od kineske.

– Mi smo uspeli da napravimo test kojim možemo da izmerimo ukupna neutralizaciona antitela protiv virusa korona i da proverimo kakva je situacija sa novim sojevima virusa poput delta varijante, dok drugi rade analizu koja je povezana s prvim sojevima virusa. Do sada se dešavalo da građani negde urade analizu antitela, posle vakcinacije na primer, i misle da su zaštićeni, ali zapravo nisu zaštićeni i od novog soja virusa, pa se razboljevaju. Naš neutralizacioni test smatra se zlatnim standardom za proveru imuniteta i bitan je jer meri takozvana funkcionalna antitela protiv korone, to jest ona koja neutrališu virus – rekao je dr Dušan Lalošević, šef Laboratorije za dijagnostiku besnila u Pasterovom zavodu.

Izvor: Politika/nsuzivo.rs
Foto: Pixabay