Početna Gradske teme Pastorova Marta Takač nezakonito otuđila 52 hektara državnog zemljišta

Pastorova Marta Takač nezakonito otuđila 52 hektara državnog zemljišta

MT_Budapest-2

Marta Takač, doskorašnji kadar SVM na čelu “Vojvodinašume”, dala je 52 hektara državnog zemljišta bez saglasnosti Vlade Srbije.
Upravo je sudbina bivše direktorke razlog najnovije krize pokrajinske vlasti i zatezanja odnosa između SVM Ištvana Pastora s jedne i LSV Nenada Čanka s druge strane.
“Ako Pokrajinska vlada ispravi svoju grešku o promeni direktorke JP “Vojvodinašuma” Marte Takač, SVM će ostati u vlasti u Vojvodini. Ukoliko se ta greška ne ispravi, onda nemamo o čemu da razgovaramo”, rekao je nedavno Pastor.
U pozadini ove priče je, kažu u Ligi, Pastorov pokušaj da se Martinim ostankom spreči iznošenje na videlo poslovanja “Vojvodinašuma” za proteklih 10 godina, koliko je ona bila direktorka.
Kako piše Blic, “Vojvodinašume” su otuđile 52,45 hektara državnog zemljišta bez saglasnosti Vlade Srbije, koja je isključivo ovlašćena da odlučuje o promeni prava korišćenja ili svojine. Takođe, postoji sumnja da je u ovim poslovima došlo do ozbiljnog sukoba interesa. “Vojvodinašume” su, naime, pomenuto zemljište 2007. godine dale opštini Titel, a predsednik i te opštine i Upravnog odbora tog javnog preduzeća bio je Milivoje Petrović. Dodatnu sumnju da stvari nisu čiste unosi činjenica što je opština Titel više od mesec dana pre odluke UO “Vojvodinašuma” da prihvati sporazum raspisala oglas da se daje u “zakup neizgrađeno građevinsko zemljište na 99 godina”, a kojim su obuhvaćene tek kasnije pribavljene i plaćene parcele.
Republički šumarski inspektor reagovao je još 2008. kada je upozorio tadašnjeg ministra poljoprivrede Sašu Dragina (DS) da se radi o nezakonitim radnjama. Dragin je pismo prosledio Takačevoj, a ona ga je stavila u fioku.
Kulminacija je bila 2013. godine kada su se državne parcele koje je “Vojvodinašume” nezakonito prodala opštini Titel, pojavile kao predmet nagodbe između privatne firme “Titel agro” i posrnule Srpske banke. Naime, ovo preduzeće je 14,5 hektara šume i neplodnog zemljišta dalo banci za “prebijanje” duga od 11,4 miliona evra. Ispostavilo se da je sporno zemljište tokom prethodne godine raznim ugovorima o konverziji, prešlo iz prava korišćenja u svojinu “Titel agro”, kao i firme “Plataoil”.

Autor: Blic
Foto: vojvodinasume.rs