Početna Gradske teme Penzionerske kartice ne važe na svim mestima u Novom Sadu

Penzionerske kartice ne važe na svim mestima u Novom Sadu

Oko 40 odsto penzionerskih kartica podeljeno je najstarijim građanima u novosadskoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje od maja prošle do 21. februara ove godine.

Prema pisanju “Dnevnika”, do istog dana u filijalu je stiglo ukupno 97.805 penzionerskih kartica, a preuzeta 38.221, te više od 56.000 penzionera prijavljenih u tu filijalu nije preuzelo svoj besplatni dokument.

Zamenik direktora Fonda PIO – filijale u Novom Sadu Predrag Ćetković ocenjuje da su te brojke još uvek male, ali, kako kaže, isti procenat je pohvalan u odnosu na dinamiku podele u drugim filijalama u Srbiji.

“Mi smo u dobroj saradnji s udruženjima penzionera pokušali da poboljšamo podelu, pogotovo u rubnim delovima grada, da penzioneri iz okolnih mesta ne bi morali da dolaze u Novi Sad samo zbog toga. Oni su pokušali da aktiviraju i članove udruženja, ali i ostale penzionere u svojim mestima, pa je taj procenat i povećan. Od početka akcije shvatili smo da starija populacija nije toliko fleksibilna da možemo očekivati njihov dolazak, pa bilo ko da dođe s njihovim ličnim dokumentom, može da preuzme karticu bez problema”, poručuje Ćetković.

Penzionerske kartice trebalo bi da omoguće građanima koji su odradili svoj radni vek da dobiju popuste u određenim institucijama i ustanovama. Takođe, privrednim subjektima je poslat dopis da daju svoj doprinos akciji i davanju popusta. Međutim, penzioneri koji su se požalili “Dnevniku” navode da stvari nisu tako bajne u praksi.

Prema saznanjima Ćetkovića, penzionerske kartice nisu dovoljne za popust na onim mestima na kojima im pravni subjekt traži visinu primanja da im mogao obezbediti plaćanje na rate.

“Penzionerska kartica zamenjuje penzioni ček apsolutno kao dokaz o statusu, ali ne zamenjuje je tako gde onaj ko hoće nešto da proda traži podatak o zaradi. U tom slučaju penzioner, ako penziju ne prima gotovinski, odnosno ne prima ni ček, mora otići u banku gde podiže penziju, da podnese zahtev kako bi mu se izdala potvrda, koja se plaća i to mu je trošak. Potvrdu o svojim primanjima mogu da dobiju i na našim šalterima besplatno, ali opet moraju da dođu do šaltera. Ovom akcijom se pokušavalo izbeći upravo to da imaju dodatne troškove, jer svaki odlazak u banku i zahtev za dokaz o visini primanja košta”, zaključuje Cvetković.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay