Početna Gradske teme Pešački semafor na Bulevaru Evrope od danas u redovnom režimu rada

Pešački semafor na Bulevaru Evrope od danas u redovnom režimu rada

0

Pešački semafor na Bulevaru Evrope, u zoni raskrsnice sa ulicama Geri Karolja i Đorđa Magaraševića, biće pušten u režim redovnog rada danas, 18. februara.

Ovaj semafor je prvo radio na žutom treptaču, što je uobičajena procedura da bi se učesnici saobraćaja navikli na novopostavljenu svetlosnu signalizaciju.

– U cilju unapređenja bezbednosti pešaka prilikom prelaska jedne od primarnih gradskih saobraćajnica, a da bi se pritom što manje remetili tokovi kolskog saobraćaja, ovaj semafor radiće u detektorskom režimu, odnosno pritiskom na taster za najavu zelenog svetla za pešake. Na semaforskom stubu postavljeni su vremenski displeji, koji odbrojavaju vreme trajanja crvenog i zelenog svetla, kao i zvučni uređaji za slepa i slabovida lica – navode iz Gradske uprave za saobraćaj.

Osim uvođenja svetlosne signalizacije, na ovom pešačkom prelazu izgrađeni su pešački i biciklistički prilazi kolovozu, kao i prelaz preko razdelnog ostrva. Pešačke površine su nivelaciono i postavljanjem taktilnih ploča prilagođene potrebama slabovidih i osoba sa invaliditetom. Za ovu investiciju izdvojeno je 7.092.000 dinara.

Gradska uprava apeluje na vozače da povećaju opreznost i da dodatno obrate pažnju na novopostavljenu svetlosnu signalizaciju, uz napomenu da će uskoro biti pušten u rad i semafor na novoformiranom pešačkom prelazu u blizini ulica Laze Nančića i Pavleka Miškina.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay