Početna Gradske teme Pet hiljada pacijenata i dalje čeka operaciju katarakte u KCV-u

Pet hiljada pacijenata i dalje čeka operaciju katarakte u KCV-u

surgery-676396_1280-1024x681

Trenutno pet hiljada ljudi čeka na operaciju katarakte u Kliničkom centru Vojvodine. Ova institucija je skoro tri meseca bila suočena sa nedostatakom sočiva neophodnih za ugradnju, zbog čega, u tom periodu, nije obavljena nijedna operacija. Međutim, krajem februara u KCV je stiglo 100 komada sočiva, koja su nabavljena centralnom nabavkom iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Beogradu. Ipak, ni ova količina nije dovoljna da bi Klinika radila punim kapacitetom, zato što dobavljač nije bio u mogućnosti da isporuči sve tražene dioptrije.

Prema rečima upravnika Klinike za očne bolesti prof. dr Vladimira Čanadanovića realizacija javne nabavke od strane RFZO za trokomponentna intraokularna sočiva još uvek nije završena. Opet, broj pacijenata koji čekaju na intervenciju u KCV stalno se povećava.

Sa nešto zaliha kojima smo raspolagali, i sa isporučenim sočivima iz RFZO, urađeno je svega 248 operacija. Međutim, od početka ove godine imamo 500 novih pacijenata na listi čekanja – rekao je za “021.rs” Čanadanović.

Problem sa realizacijom tendera, kada je u pitanju nabavka sočiva, traje nekoliko godina unazad, zbog čega najviše ispaštaju sami pacijenti. Iz tog razloga deo pacijenata se obraća privatnim klinikama, koje lakše nabavljuju potreban materijal. Na ovo je nedavno ukazala i i Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović istaknuvši da je potrebno da se postupak javnih nabavki olakša, jer u suprotnom državne klinike neće raditi.

Međutim, Čanadanović smatra da je angažovanje privatnih klinika dobra odluka.

S obzirom na to da veliki broj pacijenata čeka operaciju katarakte, i zbog nemogućnosti da se sa raspoloživim kapacitetom svi oni operišu u Klinici za očne bolesti KCV, mi pozdravljamo ovu inicijativu Ministarstva zdravlja – prokomentarisao je Čanadanović.

Spora nabavka sočiva koja su neophodna za operaciju nije jedini problem sa kojim se susreću radnici ove ustanove. Naime, u trećoj operacionoj sali i dalje nedostaje operacioni mikroskop, i traže se mogućnosti za njegovu nabavku kako bi Klinika za očne bolesti proširila svoje kapacitete. Takođe, naš sagovornik smatra da bi zaposlenima trebalo omogućiti dopunski rad kako bi doprineli smanjenju broja pacijenata koji čekaju na operaciju katarakte.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com