Početna Gradske teme Pet respiratora stiglo u Klinički centar Vojvodine, tri pacijenta u teškom stanju

Pet respiratora stiglo u Klinički centar Vojvodine, tri pacijenta u teškom stanju

U Klinički centar Vojvodine stiglo je pet respiratora.

Juče su Vlada Srbije i predsednik obezbedili 18 novih respiratora.

Danas se očekuje i donacija Kine, čime će Srbija dobiti još zaštitne opreme, kaže predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

– Vojvodina je spremna za sve scenarije. Imali smo dovoljan broj respiratora, ali je današnja pošiljka veoma značajna za ono što nas u najgorem slučaju očekuje – poručuje Mirović.

Po rečima direktorke Kliničkog centra Vojvodine Edite Stokić, na Klinici za infektivne bolesti se trenutno nalazi sedam pacijenata od kojih je troje teško opšteg stanja i na mehaničkog ventilaciji, dok je opšte stanje ostalih pacijenata zadovoljavajuće.

– U intezivnoj jedinici Klinike za infektivne bolesti imamo još mesta, a kapaciteti KCV su u mogućnosti da se preorijentišu i za mnogo veći broj pacijenata koji zahtevaju lečenje svih obolelih od virusa korona – ističe Stokić.

Mirović je obišao i kol-centar Medicinskog fakulteta u kojem 60 studenata već nedelju dana volontira, komunicirajući svakodnevno sa građanima koji se nalaze u kućnoj izolaciji i kod kojih postoji sumnja da su bili u kontaktu sa osobama koje su obolele od virusa korona.

– Više desetina studenata sa puno energije i elana u ovoj vanrednoj situaciji pomaže građanima kojima je pomoć u ovom trenutku potrebna i na tome smo im zahvalni, jer je u Vojvodini sve više ljudi u samoizolaciji – navodi Mirović.

On se zahvaljuje zdravstvenim radnicima, koji su, kako ocenjuje, u prvim redovima u borbi protiv virusa korona. Mirović apeluje i na najstarije sugrađane da ostanu kod kuće, te da se pridržavaju naloženih mera.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay