Početna Gradske teme Peti protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu

Peti protest “Jedan od pet miliona” u Novom Sadu

Peti protest pod parolom “Jedan od pet miliona – Stop krvavim košuljama” okupio je nekoliko hiljada građana na ulicama Novog Sada, na Dan državnosti Srbije.

Prisutni su stoga, pre obraćanja istaknutih govornika, slušali i pevali himnu Srbije, “Bože pravde”.

Građanima se na platou Srpskog narodnog pozorišta obratila istaknuta aktivistkinja “Otpora”, sada profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Jelena Kleut, poljoprivrednik i aktivan učesnik svih građanskih protesta na ulicama od 1996. godine Slavko Vukov, penzioner Mile Delić, koji je široj javnosti postao poznat kada je vođi režima Aleksandru Vučiću vratio 5.000 dinara koji su isplaćeni svim penzionerima i koji svakog meseca šalje pismo Vučiću u kojem ga obaveštava o tome koliko mu je nezakonito zakinuto od penzije, kao i glumac Milorad Kapor.

Jelena Kleut je podsetila na to da je ogranizacija Fridom Haus zaključila da Srbija nije više potpuno slobodna zemlja.

– Premijerka odgovara da su to “percepcije”, da “ne oseća da živimo u delimično slobodnoj zemlji”. Tačno tako, to osećaju samo oni iza kojih ne stoji naprednjački sistem, novinari koji hrabro brane etiku profesije. Šta znači kad zemlja nije slobodna, to su osetili Dragana Pećo, Milan Jovanović, Marija Janković, Nedim Sejdimović i stotine novinara zasutih uvredama, govorom mržnje i pretnjama smrću. Juče su takve pretnje stigle i na adresu udruženja građana iz Beograda, sa porukom “bićete uništeni od prvog do poslednjeg”. A režim i dalje tvrdi da svako može da kaže šta želi, da postoji pluralizam mišljenja i medija. Što se njih tiče, forma je ispunjena, a prećutkuju suštinu da je našim novcem njihov privatnik kupio dve televizije sa nacionalnom frekvencijom, da državnim milionima dotiraju svoje medijske poslušnike, da kroje javne servise po svojoj meri. U tim poslušničkim medijima videli smo Vučiča kako planira kampanju Budućnost Srbije, ispisujući rutu kojom će protutnjati. Svaki njegov pokret prate kamere i iako na slikama svi deluju nasmejano, poruka je zastrašujuća. Ona glasi da u ovoj zemlji bez jednog jedinog čoveka nema ni škola, nema ni bolnica, ni domova kulture, ni puteva, ni fabrika. Nema nijednog kadra iz te buduće zemlje u kojoj nije slika Vučića. Poruka je jasna – bez njega nema ni budućnosti – navela je Kleut.

Kako je dodala, Vučić konstantno zaboravlja da su opoziciju izabrali upravo građani, koju on nipodaštava.

– Iz te kampanje Vučić poručuje “neću da razgovoram sa opozicijom, već samo sa građanima”. Predsedniče, izgleda da ne razumete da su tu opoziciju – kakva je takva je – izabrali neki građani. Iako pokušavate, ne možete i nemate pravo Vi da birate sada neku drugu opoziciju ili neki drugi narod koji je po vašoj volji, građane sa kojima ćete rado popiti kafu, napraviti sefi, zaigrati partiju šaha, kupiti smoki. U redu je da ponekad predsednik direktno porazgovara sa građanima, ali u predstavničkim demokratijama dijalog se primarno vodi u parlamentu, instituciji koju ste obesmislili donošenjem zakona po hitnoj proceduri, fantomskim amandmanima, naručenim poslaničkim pitanjima. Takav parlament je samo forma, pozornica za marionete koje pokreće tek zvonce Maje Gojković. Isto tako ovaj režim razume i obrazovanje. Bitna je forma, bitna je doktorska titula pa makar bila i rezultat marljivog plagijatorskog rada. I iako će rado citirati Vebera i novim spotom će nas uputiti u to da smo nacija inovacija, ništa drugo nisu učinili za obrazovanje. Izmenama zakona, smanjili su autonomiju univerziteta, novim zakonom o nauci planiraju da oteraju buduće inovatore, naše mlade istraživače. Univerzitet su pokušali da ponize, prvo je ministar brojao neozbiljna imena, potom je premijerka brojala klozete na Filozofskom fakultetu, a juče su u parlamentu poslanici prebrojavali radove onih koji su podržali proteste – dodala je Kleut i podvukla da su okupljenim ljudima potrebne institucije koje rade za građane, a ne protiv njih, nezavisna tela i ljudi sa integritetom na njihovom čelu i najvažnije – da nasilje prema neistoimišljenicima mora prestati.

Građani su posle govora krenuli u protestnu šetnju, istom trasom kao i tokom prva tri protesta, ali u obrnutom smeru. Kolona je išla Bulevarom Mihajla Pupina, skrenula u Ulicu Žarka Zrenjanina i nastavila Stražilovskom ulicom, da bi onda ulicom Maksima Gorkog, Bulevarom oslobođenja i Jevrejskom ponovo došla do početne tačke. Građani će šetati i naredne sedmice, kao i do sada.

Izvor: 021
Foto: 021