Početna Gradske teme Peticija i protest protiv uništavanja zelene površine u centru Novog Sada

Peticija i protest protiv uništavanja zelene površine u centru Novog Sada

0

Novosađani koji žive u centru grada organizovali su se kako bi sprečili da se na uglu Kisačke i Jovana Subotića na mestu zelene površine sagradi osmospratnica.

Fejsbuk grupa “Ne damo livadicu” za jedan dan okupila je više od hiljadu građana koji se sada dogovaraju kako da deluju, pored toga što će uložiti i zvaničan prigovor na predlog urbanističkog plana. Jedan od članova grupe Vasa Ćulum za “021” kaže da sama činjenica da se toliko ljudi okupilo za samo jedan dan, pokazuje da je inicijativa potpuno opravdana.

– Toliki odziv nam govori koliko je u stvari ova inicijativa nešto normalno i zdravorazumsko, nešto oko čega ne bi trebalo ni da bude diskusije. Nažalost, u nenormalnim vremenima i za ovakve stvari se mora boriti. Već samim ulaskom u grupu, Novosađani su pokazali da im je stalo do njihovog grada i da su spremni da to kažu jasno i glasno. Livadica inače predstavlja jedno od retkih uređenih mesta za izvođenje pasa u Novom Sadu, a definitivno skoro jedina zelena površina u ovom delu grada. Mi samo pokušavamo da sačuvamo ono za šta smatramo da je dobro i pozitivno, nasuprot sveopštoj pomami za betonom koja je zahvatila naš grad u poslednjih nekoliko godina – navodi Ćulum.

Ćulum dodaje da pripremaju peticiju, a organizovaće i protest. Kako je pojasnio, građani će u Fejsbuk grupi “Ne damo livadicu” moći da pronađu sve potrebne informacije, tako da će moći da se uključe i pomognu da se sačuva jedna od retkih zelenih površina ne samo u bloku zgrada oko Jovana Subotića, već i celom centru Novog Sada.

Podsetimo, urbanisti su predvideli da se postojeća zelena površina na uglu Jovana Subotića i Kisačke, koja je sada park za istrčavanje pasa, proda investitoru za zidanje višespratnice.

Izvor: 021
Foto: Ne damo livadicu/Facebook