Početna Gradske teme Peticija protiv rijaliti programa i u Novom Sadu

Peticija protiv rijaliti programa i u Novom Sadu

Potpisi podrške inicijativi protiv rijaliti programa prikupljaće se do 29. juna i u kampusu Univerziteta u Novom Sadu.

Muškarac srednjih godina koji je javnosti poznat samo zbog konstantnog učešća u rijaliti programima u junu je nasrnuo na dve žene, učesnice istog rijalitija na Televiziji “Pink”. Zbog nasilja nad ženama učesnik je priveden, a sve prolazi pod budnim okom kamermana “ljubičaste televizije”.

Kada nije rijaliti program, onda je osumnjičeni na “nišanu” “paparaco lovaca”, drugog televizijskog formata koji se prikazuje na već pomenutoj televiziji, a na kojem se vidi kako “nasilnika stiže kazna” i odlazi “iza rešetaka”.

U međuvremenu, snimak nasilja postavlja se i na zvanični kanal rijaliti programa, na kom ima gotovo milion pregleda. Vest o hapšenju će preneti, naravno, portal iste televizije. U tom spletu balkanskih muško-ženskih odnosa u kojem se nasilje postavlja kao osnovni element, a prenošenje svega toga dođe kao “nadgradnja” iliti “apdejt”, ruke može da trlja jedino vlasnik “ljubičaste imperije”. Da i u rijaliti svetu znaju pravednost, pokazala je diskvalifikacija nasilnika – barem do naredne sezone.

Zbog svega toga Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti i Inicijativa “Srbija u pokretu” pokrenuli su akciju pod parolom “U ime kulture”, kojom se traži ograničavanje emitovanja rijaliti programa u Srbiji. Da je tako nešto moguće pokazuje crnogorski primer – Agencija za elektronske medije donela je odluku da rijaliti programi iz Srbije budu pod šifrom, a kao objašnjenje za taj korak naveli su zaštitu maloletnika od sadržaja koji mogu da štete njihovom mentalnom, moralnom i fizičkom razvoju.

Potpisi za ovu inicijativu prikupljaju se u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, ali i u još nekoliko gradova Srbije. Aktivistkinja koja prikuplja potpise Ana Jović, kaže da je cilj da se prikupi 30.000 potpisa, kako bi Skupština razmatrala izmene i dopune Zakona o elektronskim medijima.

“Ovo je nešto što tangira sve ljude u Srbiji. Iako postoji određeni broj ljudi koji gleda tu vrstu programa, smatramo isto tako da postoje oni koji su, možda ne protiv samog rijalitija kao koncepta ili televizijskog formata, ali protiv sadržaja koji je najviše zastupljen u takvim programima. Ono što je jedan od naših ciljeva jeste zaštita dece, s obzirom na to da se rijaliti programi emituju tokom dana, kada su deca budna i možda gledaju televiziju”, kaže Jović.

Kako dodaje, njihova namera nije drastična promena u vidu potpunog ukidanja rijaliti programa, ali jeste ograničavanje njihovog emitovanja na televizijama.

Pokretači peticije ranije su poručili da su se na akciju odlučili i za to što Regulatorno telo za elektronske medije (REM) “žmuri”, kada je u pitanju ovaj problem. Nasuprot tome, članica saveta REM-a Olivera Zekić smatra da je direktna naplata kazna jedini način da se problem rijaliti programa dovede u red. Dodala je i da se u saradnji sa OEBS-om priprema takvo zakonsko rešenje.

Kako je navela, regulator Prekršajnom sudu pošalje na stotinu prijava, ali se naplati tek svaka 10. kazna, dodajući da su mere koje REM ima u praksi smešne.

Podsetimo da su se i ranije pokretale peticije za ukidanje rijaliti programa u Srbiji, ali putem interneta. Na nekoliko onlajn peticija sakupljeno je više od 100.000 potpisa.

Potpisi za ograničavanje rijaliti programa u Novom Sadu će se prikupljati do 29. juna u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, kod biste Petru Petroviću Njegošu. Zainteresovani mogu da daju podršku inicijativi svakog dana od 14 časova.

Izvor: 021
Foto: Pixabay