Početna Gradske teme Pijace u posebnom režimu rada, prodavci podigli cene

Pijace u posebnom režimu rada, prodavci podigli cene

0

Kamenička, Temerinska i „Najlon pijaca“ ne rade već nekoliko dana, a ostale, kojima upravlja JKP „Tržnica“, rade skraćeno. Futoška, Limanska, Riblja, kao i pijace na Detelinari i Satelitu rade od 6 do 14 časova, a Kvantaška od 6 do 19 sati.

Za svaku pijacu pojedinačno direktor JKP Tržnica Dušan Bajić, a po osnovu naredbe Gradskog štaba za vanredne situacije, izdao je naredbe, koje se odnose na pravila ponašanja i način funkcionisanja pijaca u toku vanrednog stanja. Naredbe su istaknute na sajtu JKP Tržnica, a između ostalog propisuju ograničen broj ljudi na pijacama, distancu od najmanje dva metra između osoba na površini od četiri metra kvadratna, obeležavanje posebnog ulaza i izlaza sa pijace, tako da kretanje bude u jednom pravcu.

Prodavci na pijacama moraju da nose jednokratne zaštitne rukavice, a u zatvorenom prostoru i maske i rukavice. Pooštrene su i mere uklanjanja komunalnog otpada na pijacama.

Osim posebnog režima rada, od momenta uvođenja vanrednog stanja je i poseban cenovnik. Većina proizvoda je poskupela za 50-70 dinara, pa su tako mandarine sada 220, a bile su 160 dinara. Pomorandže su sa 120 dinara poskupele na 180. Paket toalet papira je sa 300 poskupeo na 350 dinara. Dezodoransi koji su se prodavali po 220, sada su 270 dinara.

Građani koji su nam se javili ovih dana, a koji kupuju redovno na pijacama, kažu da je jedan deo tezgi na Ribljoj i Kvantaškoj pijaci zatvoren.

U JKP Tržnica navode da oni ne mogu da utiču na cene proizvoda koje zakupci prodaju, te da su ovlašćeni samo za zakup tezgi.

Vlada Srbije je, Uredbom donetom usled novonastale situacije sa korona virusom i nakon uvođenja vanrednog stanja, ograničila cene ukupno 36 proizvoda i to na iznos koji su imali na dan 5. marta. Na spisku su osnovne životne namirnice i sredstva za higijenu. Zabrana poskupljenja 36 proizvoda trajaće 30 dana, a odnosi se, između ostalog, na brašno od pšenice, hleb, suncokretovo jestivo ulje, beli šećer, so, vodu, povrće i voće, testeninu, sveže meso i mesne prerađevine, ribu. Na spisku su i termički obrađeno kravlje mleko (pasterizovano i sterilizovano), mleko u prahu, jogurt, kokošija jaja, dečija hrana, sapun, šampon, pasta za zube, deterdženti, rukavice, kao i odeća i pribor za odeću od plastičnih masa. Na to da građani mogu da prijave inspekciji ukoliko prodavci ne postupaju po novim uredbama, za čije su kršenje predviđene kazne. Broj telefona na koji građani Novog Sada tržišnoj inspekciji mogu prijaviti sve nepravilnosti je 021/421-824, od 7.30 do 15.20 časova.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay