Početna Gradske teme Pilot postrojenje za tretman zelenog otpada u Novom Sadu

Pilot postrojenje za tretman zelenog otpada u Novom Sadu

0

Projekat “Upravljanje otpadom u kontekstu klimatskih promena (DKTI)” koji u sklopu Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ, uskoro će u Novom Sadu rezultirati izgradnjom pilot postrojenja za tretman, kompostiranje, zelenog otpada sakupljenog sa javnih površina.

U saradnji sa gradom Novim Sadom, kao nosiocem regiona za upravljanje otpadom, završeno je projektovanje, a u pripremi je i izgradnja postrojenja, navodi se u saopštenju.

To postrojenje gradi se u okviru JKP “Zelenilo” Novi Sad i biće deo budućeg regionalnog centra za upravljanje otpadom.

U postrojenju će biti tretiran zeleni otpad sa javnih površina, poput baštenskog otpada – trave i orezanih grana.

Dobijeni kompost koristiće se za održavanje gradskog zelenila. Izgradnja hangara za skladištenje gotovog komposta i opreme je završena, a u toku je tender za izgradnju kompostnog polja, dodaje se u saopštenju.

Projekat, koji sprovodi GIZ,realizuje aktivnosti usmerene na unapređenje sistema upravljanja otpadom u 17 lokalnih samouprava u okviru tri regiona za upravljanje otpadom.

U saopštenju se navodi da se pruža stručnu pomoć u izradi odnosno reviziji regionalnih i lokalnih planova upravljanja otpadom u skladu sa principima cirkularne ekonomije, koji su osnova za unapređenje postojećeg sistema upravljanja otpadom.

Planovi su kreirani na osnovu prethodnih istraživanja sastava komunalnog otpada, koje je sproveo Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu.

Značajan aspekt tehničke podrške Projekta odnosi se na tretman biorazgradivog otpada, čime se smanjuje produkcija ugljen dioksida u atmosferi, te utiče na smanjenje efekta staklene bašte i smanjenje globalnog zagrevanja.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay