Početna Gradske teme Plan Novog naselja ponovo na uvidu zbog gradnje podzemnih garaža i solitera

Plan Novog naselja ponovo na uvidu zbog gradnje podzemnih garaža i solitera

Na ponovnom javnom uvidu našao se deo Plana detaljne regulacije Novog naselja, koji lokalna vlast ne uspeva da usvoji od 2017. godine.

Na novom javnom uvidu se razrađuje ideja o gradnji podzemnih garaža na postojećim zelenim površinama u Ulici Bate Brkića, kao i gradnje solitera i do 20 spratova na Bulevaru Evrope, u delu od Radomira Raše Radujkova do Bulevara Vojvode Stepe, odnosno kod novog parka u izgradnji.

Izmene plana se tako odnose na četiri suterenske garaže u bloku oko Ulice Bate Brkića koje su u plan dodate krajem 2019. godine na sednici Komisije za javne planove. Na toj sednici je u vidu prigovora Gradska uprava pokušala da u plan ubaci gradnju pet ukopanih garaža sa zelenim krovom kapaciteta od 50 do 100 mesta koje bi se gradile u stambenim blokovima oko nedavno proširenog dela Ulica Bate Brkića, odnosno u delu ove ulice od Jovana Dučića do Anđe Ranković.

Ove garaže su ubacivane kako bi bile deo ponude za javnu koncesiju od 40 godina za gradnju i korišćenje više podzemnih garaža u Novom Sadu. Komisija to nije prihvatila, te je najavljeno da će sve morati da ide na ponovni javni uvid. Usprotivili su se se i građani, a sve se stišalo uz najavu pregovora sa gradskom vlašću. U međuvremenu, došlo je do promene i sada je predviđena jedna podzemna garaža manje u bloku oko Ulice Bate Brkića.

Druge izmene Plana detaljne regulacije Novog naselja se odnose na prostor namenjen izgradnji uz Bulevar Evrope, u delu od Raše Radujkova do Bulevara Vojvode Stepe, uz sam novi park i stambeni blok “Park Novi” koji je u izgradnji. U odnosu na prvobitne predloge iz 2017. godine, sada se dozvoljava gotovo sva moguća gradnja na ovom mestu, uz objekte od dva do 20 spratova.

Navodi se da mogu da se grade stambene zgrade samo do 30 odsto ukupnih sadržaja parcele, kao i objekti namenjeni kulturi i umetnosti, muzeji, hoteli, poslovni i trgovački objekti. Gradski urbanisti su predvideli da za deo uz Bulevar Evrope moraju da budu urađeni urbanistički projekti.

Podsetimo i da se ovim planom, koji još nije usvojen, predviđaju i druge novine na Novom naselju, kao što je biciklističko-pešačka pasarela preko Bulevara Evrope, nastavak gradnje bazena na Bulevaru Jovana Dučića, gradnja policijske stanice, kao i drugi sadržaji, a ovaj plan možete da pogledate na sajtu JP Urbanizam. Građani primedbe na plan mogu da podnesu do 29. januara Gradskoj upravi za urbanizam.

Izvor: 021
Foto: Pixabay