Početna Gradske teme Planira se Naučno-tehnološki park 2: Viša zgrada, polovina ide FTN-u

Planira se Naučno-tehnološki park 2: Viša zgrada, polovina ide FTN-u

0

Zgrada Naučno-tehnološkog parka 2, koji se planira unutar Univerzitetskog grada, imaće devet etaža i površinu od oko 30.000 kvadratnih metara.

Ovo su podaci iz izmene Plana detaljne regulacije Univerzitetskog kompleksa koji se našao na javnom uvidu zbog planirane gradnje objekta Fakulteta tehničkih nauka na mestu sadašnjih laboratorija Mašinskog instituta.

U odnosu na raniji javni uvid, glavna izmena je visina i izgled objekta. Podrumska etaža i dalje je pretežno namenjena parkiranju, uz mogućnost da se za ovu namenu iskoristi i više od jedne podrumske etaže.

Prvobitno je planirano da Naučno-tehnološki park bude zgrada s visinom koja ide od prizemlja i četiri sprata do prizemlja i sedam spratova.

Izmenama plana ideja je da to bude objekat s visinom od prizemlja, galerije i dva sprata do prizemlja, galerije i sedam spratova. U odnosu na prethodni plan visina je povećana za jednu etažu. Međutim, u poređenju sa postojećim Naučno-tehnološkim parkom, novi će biti za dve etaža viši.

Nova etaža, ipak, neće doneti i dodatne kvadrate, pa se i dalje očekuje da zgrada ima oko 30.000 kvadratnih metara. Zgrada Naučno-tehnološkog parka 2 bi trebalo da ima i zeleni krov.

Plan se nalazi na javnom uvidu i može se pogledati u prostorijama MZ “Liman” u Drage Spasić 1, kao i prostorijama JP “Urbanizam” na Bulevaru cara Lazara 3.

Takođe, plan je dostupan i na sajtu Grada Novog Sada, kao i na sajtu “Urbanizma”.

Uvid u plan traje do 14. oktobra, i do tada se mogu poslati primedbe i prigovori Upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3 ili na mejl planiranje@uprava.novisad.rs.

Komisija za planove će razmatrati primedbe na plan na sednici koja će se održati 26. oktobra, u Plavoj sali Skupštine grada, Žarka Zrenjanina 2, s početkom u 9 časova.

Podsetimo da je pokrajinska vlada ranije najavila da se izgradnja Naučno-tehnološkog parka 2 očekuje polovinom sledeće godine, a podršku će dati i Vlada Srbije.

Krajem maja je potpisan i Ugovor o izradi tehničke dokumentacije firmom DBA u vrednosti do 59 miliona dinara.

Tada je navedeno da će se objekat sastojati od dve odvojene funkcionalne celine ukupne bruto građevinske površine oko 30.000 kvadratnih metara. Dve lamele, slične kvadrature, biće podeljene između Naučno-tehnološkog parka i Fakulteta tehničkih nauka.

Lamela A je planirana kao poslovni objekat Naučno-tehnološkog parka – radni prostor sa amfiteatrom kapaciteta oko 250 mesta, sa salama za predavanje i prezentacije, laboratorijama za tešku opremu, kantinom, izložbenim prostorom, upravnim i poslovnim blokom sa kancelarijama i salama za sastanke, blokom energetskih i ostalih inženjersko-tehničkih prostora, i drugim pratećim sadržajima.

Lamela B predviđena je za potrebe Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. U okviru objekta nalaziće se dva amfiteatra kapaciteta do 200 mesta, dve sale sa 60 mesta, oko 20 učionica, kancelarije nastavnog osoblja, internet centar, otvoreni ozelenjeni krovni prostor i drugi sadržaji.

Osim toga, u objektu je predviđeno smeštanje više specijalizovanih nastavnih i istraživačkih laboratorija – laboratorije za tešku opremu, za računarsku i lakšu opremu, kao i specijalizovane laboratorije poput laboratorije za hibridna i električna vozila, za obnovljive izvore i laboratorije za baterijske i BEMS sisteme.

Rečeno je i da će biti izgrađena dvoetažna podzemna garaža, površine oko 12.000 kvadratnih metara, namenjena Naučno-tehnološkom parku.

Izvor: 021.rs/Žarko Bogosavljević
Foto: JP “Urbanizam”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here