Početna Gradske teme Planiraju se zgrade i sportski centar u Veterniku

Planiraju se zgrade i sportski centar u Veterniku

0

Zgrade za višeporodično stanovanje, sportski centar, škola, pijaca, samo su deo objekata koji se planiraju u Veterniku, uz Ulicu Ive Lole Ribara, u blizini kružnog toka.

Velika neuređena zelena površina trenutno dominira terenom čiju granicu čine Ive Lole Ribara, Kninska, Koledarske, kao i saobraćajnica koja vodi do groblja. To predstavlja područje od 16,5 hektara, a ova praznina trebalo bi u budućnosti da se popuni objektima za višeporodično i porodično stanovanje, predškolskom ustanovom, osnovnom školom, sportskim centrom, parkovskom površinom…

Dokument koji se trenutno nalazi na ranom javnom uvidu, koji građani mogu da pogledaju od 31. decembra do 14. januara, odnosno mahom tokom praznika, izrađen je na osnovu privatne inicijative koju je podnelo preduzeće “Vuković Commerce 2015”, koje je povezano sa biznismenom Dragoslavom Vukovićem. Ovo preduzeće vlasnik je dela parcela na kojem je planirana izgradnja objekata.

Kako se navodi, konceptualni okvir prostornog razvoja odnosi se na prostor koji je u najvećoj meri neizgrađen, postoji nekoliko objekata uz Ulicu Ive Lole Ribara, kao i duž Koledarske.

Ukoliko dođe do usvajanja plana, a potom i izgradnje, na ovom području zidali bi se jednospratni, dvospratni i trospratni objekti sa potkrovljem.

“Porodično stanovanje je dominantno po svojoj zastupljenosti na čitavom području Veternika, pa će se i nadalje razvijati u skladu sa karakterom Veternika i na prostoru koji će biti obuhvaćen ovim planom”, navodi se.

Navodi se i da sve saobraćajnice treba da sadrže drvorede, dok kompleksi škola i dečijih ustanova moraju da budu “oplemenjeni odgovarajućim uređenim zelenim površinama koje zauzimaju oko 40 odsto površine kompleksa”, na kojima je moguće planirati igrališta i sportske terene. Manja parkovska površina planirana je između prostora namenjenog za višeporodično stanovanje i opštegradskog centra, a zelenilo će svoje mesto dobiti na pijaci.

“Planom će se omogućiti realizacija projekata značajnih za Grad Novi Sad, pre svega za naselje Veternik, kao i za neposredne stanovnike i korisnike prostora, u smislu kvalitetnijeg korišćenja prostora i sadašnjih i budućih sadržaja u njemu”, navodi se u dokumentaciji.

Iako nemaju još mnogo vremena, građani svoje eventualne primedbe i sugestije na plan mogu da dostave do 14. januara u pisanoj formi Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, na adresi Radnička 2.

Izvor: 021
Foto: Pixabay