Početna Gradske teme Po 30.000 dinara pomoći za 200 najboljih učenika i studenata iz izbeglih...

Po 30.000 dinara pomoći za 200 najboljih učenika i studenata iz izbeglih i raseljenih porodica

0

Sto najboljih učenika i isto toliko najboljih studenata iz izbeglih i raseljenih porodica na teritoriji AP Vojvodine dobilo je ugovore o jednokratnoj novčanoj pomoći. Sredstva je opredelio Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a ukupna vrednost pomoći iznosi šest miliona dinara.

Biti među najboljima nije mala stvar, a kada vaš trud neko prepozna i nagradi onda je to dodatni vetar u leđa za dalje usavršavanje, saglasni su nagrađeni đaci i studenti.

“Mislim da govorim u ime svih da je ovo nekako svim studentima uvek fali neki podsticaj za studije i da sve završe u roku i da to sve bude u redu. Tako da mislim da je veoma bitno da smo viđeni pre svega od strane pokrajine i grada”, kaže Vuk Đermanović, student 2. godine Računarskih nauka na PMF-u u Novom Sadu.

“Bila sam iznenađena i stvarno mi je bilo drago i nadam se da ću taj novac potrošiti na pravi način i moji roditelji su bili preponosni”, kaže Tea Stojković, učenica 2. razreda Srednje medicinske škole u Somboru.

Država Srbija od 90-ih na različite načine kontinuirano pomaže porodice koje su zbog rata morale da napuste svoj zavičaj i život počnu praktično ispočetka u novoj sredini, rekao je Aleksandar Sofić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

“A sada već 30 godina kasnije imamo već i njihovu decu koja su stasala koja su najbolji đaci u svojim srednjim školama, koji su najbolji studenti na svojim fakultetima i to samo govori da su uspeli da se kooptiraju i implementiraju u naše društvo.”

“Zaista radi se o sjajnim, odličnim učenicima odličnim studentima i eto verujem da će i ova mera na neki način da im pomogne i da im da podstreka da i u narednom periodu nastave sa ovakvim rezultatima”, dodao je direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, Duško Ćutilo.

Do sada je kroz podsticajne mere Fonda pomoć dobilo više od 900 srednjoškolaca i 400 studenata, a ukupno je podeljeno blizu 48 miliona dinara.

Izvor: RTV
Foto: Pokrajinska vlada