Početna Gradske teme Počela akcija suzbijanja ambrozije

Počela akcija suzbijanja ambrozije

mowing-the-grass-1438159_640

Ovogodišnja akcija suzbijanja ambrozije, najopasnije alergene biljke, na teritoriji Novog Sada, počela je juče i trajaće do početka oktobra.

Prema planu i programu rada, radnici Javnog komunalnog preduzeća “Gradskog zelenila” tretiraće 9,5 miliona kvadratnih metara korovskih površina u gradu i prigradskim naseljima, za oko milion kvadratnih metara manje nego prošle sezone zbog toga što su brojne zelene površine u prigradskim naseljima ušle u redovno održavanje ovog gradskog preduzeća.

Kao i prethodnih godina, monitoring za prigradska naselja je poveren Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu, dok je za područje grada zadužen Departman za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta. Nadzor je poveren Zavodu za izgradnju grada, dok posao na terenu obavljaju radnici “Gradskog zelenila”.

Od ukupne površine koja će biti pređena, preko 95 odsto ambrozije biće uklonjeno mehanički – košenjem i čupanjem te biljke, a oko 5 odsto hemijskim sredstvima. Vlasnici privatnih parcela i građevinski preduzimači su dužni da sami uklone ovaj alergen sa svojih poseda, podsećaju u saopštenju.

Izvor: Mojnovisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay