Početna Gradske teme Počela borba protiv komaraca

Počela borba protiv komaraca

0

Novosadska „Ciklonizacija“ izvela prve ovogodišnje tretmane protiv ruralnih ili rečnih komaraca na teritoriji Grada Novog Sada i opština Beočin i Sremski Karlovci. Reč je o biološkom tretmanu ledenim bti granulama protiv larvi ove vrste komaraca, koji su izvedeni iz helikoptera i amfibija.

– Već nedeljama pratimo kretanje vodostaja Dunava i drugih reka – kaže menadžer za odnose s javnošču u „Ciklonizaciji“ Dario Aćimović i dodaje da je u proteklom periodu bio porast vodostaja i punjenje izliva koji su izvorište komaraca.

– Tretmanima je prethodio monitoring na celom toku Dunava kroz teritoriju Novog Sada i okolnih opština. Na osnovu rezultata monitoringa, naše ekipe su izvele tretman, a ako bude bilo potrebe tretmani će biti ponovljeni – pojašnjava Aćimović.

Inače, ovogodišnja sistematska akcija zaštite zdravlja građana od komaraca startovala je u punom obimu pre više od dve nedelje, a larvicidno su tretirana i sva izvorišta kućnih komaraca na kanalima i barama na celoj teritoriji Grada Novog Sada.

Uzimajući u obzir da je „Ciklonizacija“ još 2018. godine u Novom Sadu otkrila odrasle jedinske azijskog tigrastog komarca, a da je prošlih sezona detektovala i širenje ove invazivne vrste, Aćimović naglašava da će i ove sezone, uz standardnu borbu sa rečnim i kućnim komarcima, poseban akcenat biti stavljen na monitoring i tretmane protiv ove vrste komaraca.

– Takođe, vodeći računa o zdravlju građana i uvažavajući činjenicu da je u našoj zemlji od 2012. godine i zvanično registrovana zaraženost komaraca virusom Zapadnog Nila, Novi Sad je prvi od gradova počeo da izdvaja resurse za kontinuirano praćenje brojnosti i zaraženosti komaraca tokom cele sezone i na teritoriji celog grada – ističe Aćimović. Kako kaže, na našem području dominantni prenosioci ove bolesti su urbani, ili kućni komarci, a pretpostavlja se da može da je prenese i azijski tigrasti komarac. Zato će „Ciklonizacija“, u saradnji sa gradskom upravom i Institutom za javno zdravlje Vojvodine i ove sezone redovno slati uzorke komaraca na analizu, napominje Aćimović.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay