Početna Gradske teme Počela masovna vakcinacija Novosađana

Počela masovna vakcinacija Novosađana

0

Masovna imunizacija Novosađana počela je jutros u osam časova u Hali 1 Novosadskog sajma, a u prvom satu je vakcinisano oko 100 građana. Planirano je da danas bude vakcinisano 720 najstarijih građana koji su se prijavili za imunizaciju putem portala eUprava, a narednih dana broj bi mogao da bude i veći. Nadležni su naveli da će biti primljeni i građani koji su došli bez poziva.

Direktor Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimir Petrović je istakao da je za sada prijavljeno oko 25 hiljada Novosađana i da očekuje da će narednih dana biti utrošeno 5,5 hiljada doza vakcina koje su u Novi Sad stigle u toku jučerašnjeg dana.

– Danas se imunizacija sprovodi kineskom vakcinom proizvođača Sinofarm. Radi se o inaktivisanoj vakcini koja ima uobičajene kontraindikacije, ali se ne preporučuje trudnicama i dojiljama. Procenjujemo da je potrebno da vakcinišemo oko 70-80 hiljada Novosađana kako bismo završili sa epidemijom – objasnio je prof. dr Vladimir Petrović.

Naredne količine kineske i Fajzerove, kao i prve doze ruske „Sputnjik V“ vakcine trebalo bi da stignu u Novi Sad narednih dana. Danas su kinesku vakcinu primili zamenik gradonačelnika Milan Đurić, članica Gradskog veća za obrazovanje Dina Vučinić i savetnica gradonačelnika Nada Kobac.

Punkt na Novosadskom sajmu obišao je i član Gradskog veća za zdravstvo dr Dragan Stajić, zajedno sa direktorom Instituta za javno zdravlje Vojvodine prof. dr Vladimirom Petrovićem i direktorom Doma zdravlja „Novi Sad“ prim. dr Veselinom Bojatom. Stajić je istakao da Novosadski sajam ispunjava sve neophodne uslove za ovakvu vrstu imunizacije.

– Kompletno je infrastrukturno opremljen, lako dostupan građanima, pristupačan je osobama sa invaliditetom, omogućeno je poštovanje svih mera bezbednosti i obezbeđen je jednosmeran prolazak pacijenata. U dve smene, svakoga dana od osam do 18 časova radiće deset medicinskih ekipa, a pored njih u proces su uključene i ekipe Hitne pomoći i redarske službe – isjavio je on.

Prema rečima direktora Doma zdravlja „Novi Sad“ prim. dr Veselina Bojata pacijenti su na vakcinaciju pozivani preko kol-centra Doma zdravlja. On je naglasio da je više od 45 posto sugrađana koji će biti vakcinisani danas preležalo koronu.

Podsetimo i da je za građane koji na Sajam dolaze automobilom da se vakcinišu u delu Mičurinove ulice obezbeđen besplatan parking.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay