Početna Gradske teme Počela sa radom nova angio-sala na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

Počela sa radom nova angio-sala na Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine

0

Nova angio-sala počela je da radi u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine. Pokrajinska vlada za ovu salu izdvojila je 62 miliona dinara. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je to četvrta angio-sala na Institutu i još jedna u mreži angio-sala u vojvođanskim ustanovama.

– U toku su radovi na izgradnji blokova B i C Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine i na rekonstrukciji kikindske bolnice, a uskoro će početi i u subotičkoj. Radovi na izgradnji Kamenice 3 odvijaju se predviđenom dinamikom, a Vlada Srbije već je obezbedila novi PET skener i, po prvi put u Vojvodini, gama-nož koji će biti smešteni u tom objektu – naveo je Mirović.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti dr Aleksandar Redžek rekao je da je institut prva bolnica u Srbiji i regionu koja ima instaliranu tehnologiju integrisanog sistema za vizuelizaciju morfologije i funkcionalnog značaja suženja koronarnih arterija i smanjenog zračenja. Kako je najavio, korišćenjem ovakve opreme u narednih mesec dana biće izvedena prva intervencija – ugradnja stenta na vratnim arterijama i aorti.

Godišnje se na Institutu u postojećim angio-salama obavi više od 5.000 intervencija, od čega 3.000 perkutanih koronarnih intervencija sa ugradnjom stenta i 1.100 intervencija u akutnom infarktu miokarda.

Izvor: novisad.com
Foto: Pokrajinska vlada