Početna Gradske teme Počela velika kampanja ozelenjavanja Novog Sada

Počela velika kampanja ozelenjavanja Novog Sada

Akcija ozelenjavanja urbanih celina pod nazivom “Za zeleniji Novi Sad”, počela je juče sadnjom u Limanskom parku, a DDOR osiguranje zasadilo je drveće u Ulici Novosadskog sajma.

Više hiljada sadnica novog raznovrsnog zelenila biće podignuto u narednom periodu u Novom Sadu, zahvaljujući kampanji Grada, koja će biti realizovana u koordinaciji sa Savetom za pružanje stručne pomoći u preduzimanju aktivnosti u ozelenjavanju i pošumljavanju gradskih površina, uz podršku brojnih društveno odgovornih kompanija, volontera, javnih ličnosti, i u skladu sa programom “Zeleni gradovi” Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Akcija je počela sadnjom u Limanskom parku, a kako je rečeno, u odabiru sadnica i lokacija učestvuju urbanisti, najeminentniji profesori Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za nizijsko šumarstvo.

Ekipa DDOR-a je potom nastavila sa sadnjom u Ulici Novosadskog sajma, a kako objašnjava direktor Funkcionalne oblasti za prodaju i marketing DDOR-a Goran Ivanović, njihovo strateško opredeljenje kao društveno odgovorne kompanije je upravo da pruža podršku projektima koji su značajni za širu zajednicu.

– Podržavamo sport, kulturu, umetnost, organizujemo ili učestvujemo u projektima koji se bave unapređenjem bezbednosti u saobraćaju i naravno, očuvanju životne sredine. Veliko je zadovoljstvo biti deo gradskog projekta ozelenjavanja Novog Sada, jer ovo i jeste grad u kom žive naši klijenti, naši zaposleni i sva naša deca. Zbog toga, vrlo je lako bilo pronaći volontere u našoj kompaniji koji su se odazvali akciji i danas zasadili stabla pod sloganom “Za moju zdraviju okolinu”, u čijem hladu će uživati nove generacije Novosađana u lepšem i zdravijem ambijentu – navodi Ivanović.

Kako dodaje, DDOR osiguranje će podržati ovakve i slične inicijative koje imaju za cilj unapređenje životne sredine.

– Sa uživanjem ćemo gledati naša stabla kako napreduju. Naravno da želimo da svi živimo u zelenijem gradu koji ima samim tim i čistiji vazduh i dobru mikroklimu. Zelene površine ujedno doprinose i sanaciji narušene ekološke ravnoteže u gradskim urbanim sredinama. Time je povećanje tzv. zelene infrastrukture, za Novi Sad i njegove žitelje izuzetno značajno, a za našu kompaniju posebno važan cilj – napominje Ivanović.

Akcija “Za novi zasad” biće realizovana u nekoliko narednih meseci.

– Započeli smo veliki posao budućnosti, jer kada se sadi drveće govorimo o stotinama godinama unapred. U okviru ove akcije biće zasađeno onoliko koliko smo ranije sadili za tri godine. Odabrali smo drveće koje će najbolje podneti promenjene klimatske uslove, i koje će najbolje obavljati estetsko-dekorativnu i sanitetsko-higijensku funkciju. Možemo reći da je u potpunosti ispoštovana struka, jer smo vraćali pojedine programe i po četiri puta – istakao je prof. dr Saša Orlović.

Prema rečima Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimira Galića, Pokrajinska vlada takođe će realizovati akciju “Za zeleniju Vojvodinu” i na više desetina lokacija biće zasađeno 9150 stabala, koja su donacija JP Srbija šume i JP Vojvodinašume.

Izvor: 021
Foto: Novisad.rs