Početna Gradske teme Počele da važe nove mere, letnje bašte otvorene do 22h

Počele da važe nove mere, letnje bašte otvorene do 22h

0

Krizni štab za zaštitu od zarazne bolesti kovid 19 predložio je nove mere za suzbijanje epidemije koje su počele da važe jutros u 6 časova.

Bitna novina jeste da svi objekti i ustanove kojima je rad dozvoljen imaju jedinstveno dozvoljeno radno vreme od 6 časova ujutro do 22 časa.

Ugostiteljskim objektima sa baštom je dozvoljen rad isključivo na otvorenom, uz poštovanje svih epidemioloških mera, koje između ostalog, podrazumevaju najviše petoro ljudi za istim stolom, uz obavezan razmak od dva metra između stolova.

Zabranjeno je izvođenje scensko-muzičkog programa (živa muzika u baštama).

Kafići i restorani i dalje mogu vršiti šaltersku prodaju hrane i pića bez obzira na to da li imaju ili nemaju baštu, dok dostava ostaje dozvoljena 24 sata dnevno sedam dana u nedelji.

Još ostaju zatvoreni tržni centri, kao i kafići i restorani koji nemaju baštu.

I dalje je na snazi mera da svi objekti moraju da obezbede poštovanje mere od minimum devet kvadratnih metara po osobi ili posetiocu ukoliko u objektu ne postoje stolovi i stolice za sedenje. Izuzetak su fitnes klubovi, spa-centri, teretane i slično, gde mora biti obezbeđeno 16 kvadratnih metara po osobi. U broj prisutnih osoba u objektu ulaze i zaposleni.

Vlada Srbije je napomenula da će biti pojačan inspekcijski nadzor poštovanja svih epidemioloških mera na teritoriji cele Srbije.

Apoteke, benzinske pumpe, laboratorije, ordinacije, veterinarske ambulantne i slično mogu raditi non-stop svakog dana, kao i do sada.

Vakcinacija protiv kovid 19 odvijaće se bez prekida po unapred utvrđenom planu i u narednim danima.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay