Početna Gradske teme Počeli radovi na uređenju groblja na Trandžamentu

Počeli radovi na uređenju groblja na Trandžamentu

0

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je radove na infrastrukturnom opremanju groblja na Trandžamentu, a u cilju proširenja i izgradnje novih grobnih polja.

Radovi podrazumevaju izgradnju parkinga sa ukupno 117 parking mesta za putnička vozila i 6 parking mesta za invalide. Takođe, biće izgrađene saobraćajnice, kolsko – pešačke i pešačke staze, prostor deponije za odlaganje smeća, kao i autobusko stajalište u ul. Dunavske divizije. Ovaj deo groblja oprema se i pratećom infrastrukturom u vidu izgradnje vodovodne mreža, atmosferske i fekalne kanalizacija. Planirano je i postavljanje dve česme, kao i ograđivanje kompletnog prostora i to zidano-čeličnom ogradom duž regulacije ulice i punom zidanom ogradom prema zadnjem delu groblja.

Pejzažno-arhitektonsko uređenje groblja na Trandžamentu obuhvata linijske zelene površine u okviru kojih će biti izvršeno humuziranje, formiranje travnjaka i sadnja 11 stabala četinarskog i 68 stabala listopadnog drveća, kao i 974 komada ukrasnog žbunja. Zbog specifične namene prostora, predviđeno je korišćenje žbunastih i drvenastih biljaka manjih dimenzija koje svojom širinom neće ometati funkcionisanje groblja i koje nemaju invazivan korenov sistem.

Groblje na Trandžamentu nalazi se u južnom delu naselja Petrovaradin, oslanja se na ulicu Dunavske divizije i širi se prema jugozapadnoj strani. Staro vojno groblje, staro groblje i deo novog groblja su u funkciji, dok je ovom investicijom obuhvaćen preostali deo novog groblja.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Pixabay