Početna Gradske teme Počelo uvođenje pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu

Počelo uvođenje pametnih brojila u Novom Sadu i Beogradu

0

Uvođenje brojila za daljinsko očitavanje potrošnje struje počelo je u Novom Sadu i Beogradu.

Kako piše Blic, Elektrodistribucija Srbije ubrzano kreće u uvođenje pametnih brojila u domaćinstva i privredi sredstvima dobijenim iz EU fondova. Kako je najavljeno, uvođenje takozvanih “pametnih” brojila trebalo bi da eliminiše eventualne greške u očitavanju potrošnje.

“Za prvu fazu zamene brojila obezbeđeno je 110 miliona evra iz donacije EU. Krenuli smo od Beograda i Novog Sada i ugrađujemo brojila domaćih proizvođača koji su pobedili na tenderu. Korisnici neće imati nikakav trošak, jer je instalacija za njih besplatna. Ekipe montera su prošle stručnu obuku i već su na terenu”, rekli su u Elektrodistribuciji Srbije.

Kako se dalje navodi, korist od novih brojila za građane biće višestruka – svi podaci biće na jednom mestu, moći će da prate svoju potrošnju i uoče kako mogu da štede energiju, a sam sistem će pratiti varijacije očitanih podataka, ukazivati na eventualne kvarove ili probleme i inicirati kontrolu.

“Uvođenje pametnih brojila doprineće da umanjimo gubitke na mreži, bolje upravljamo potrošnjom, ali i brže reagujemo na kvarove i otklanjanje problema, što je važno zbog energetske efikasnosti i očuvanja životne sredine”, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović.

Kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili stanja brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži.

Pored toga, brojila imaju odobrenje Direkcije za mere i dragocene metale i pre postavljanja prolaze kroz dodatnu kontrolu tačnosti merenja, što takođe potvrđuje Direkcija.

Svako pametno brojilo ima u sebi kalendar i sat realnog vremena, tako da automatski svakog prvog u mesecu u 00.00 časova upisuje podatke u posebnu, zaštićenu memoriju, kao i bazu podataka.

Trenutno u mreži postoji oko 3,78 miliona brojila, a najveći deo njih će u narednih nekoliko godina biti zamenjen pametnim.

Podsetimo da je preduzeće člana SNS-a Marka Bosanca Bosketa, “Montop HRS”, zajedno sa još nekoliko firmi, dobilo posao očitavanja brojila Elektrodistribucije u Srbiji, u vrednosti od 4,5 milijardi dinara.

Izvor: 021.rs, blic.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay