Početna Gradske teme Počelo vraćanje žutog klinkera

Počelo vraćanje žutog klinkera

0

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

U ulici Miloša Bajića i na Trgu Republike danas je počelo vraćanje žutog klinkera kao podloge kao što su i obećali iz Zavoda za izgradnju grada i Gradske uprave pre početka radova. U sredu je asfaltirana ulica, a danas se posipa pesak i potom slaže žuti klinker. Vraćanje ovog sada već retkog građevinskog materijala koji se u XIX i početkom XX veka koristio za popločavanje ulica pre pojave asfalta, omogućiće da bar jedna ulica u Novom Sadu sačuva sećanje na žuti klinker, koji je ranije bio postavljen u desetinama ulica u gradu.

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Podsetimo, gradski urbanisti su pre više godina doneli odluku da se kao deo kulturno-istorijske baštine i očuvanja sećanja na razvoj Novog Sada sačuva žuti klinker samo delu ulice Miloša Bajića i na Trgu Republike, a kamena kocka (kaldrma) u Radničkoj ulici, dok će se ovi materijali u svim ostalim ulicama u gradu ukloniti.

SAMSUNG DIGITAL MOVIE

Pomenimo i da su na gradilištu u toku završni radovi na uređenju prostora. Sem postavljanja klinkera, ostalo je da se poploča i asfaltira još tek nekoliko stotina kvadrata, tako da je izvesno da će narednih dana ceo ovaj prostor oko Riblje pijace biti otvoren za saobraćaj. Na samom Trgu Republike, koji je od ranije uređen, u toku je postavljanje i novih moderno dizajniranih klupa.

Autor i foto: 021.rs