Početna Gradske teme Počinje akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu”: Prvo okupljanje na Iriškom vencu

Počinje akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu”: Prvo okupljanje na Iriškom vencu

Akcija Nedelja za čistiju Vojvodinu održaće se od ponedeljka, 24. juna do četvrtka, 27. juna na više lokacija u Vojvodini.

Akciju organizuju Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine zajedno sa Nacionalnim parkom Fruška gora, Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama.

Početak akcije je u ponedeljak, 24. juna u osam časova. Okupljanje je kod starog Informativnog centra na Iriškom vencu, a akcija se nastavlja na lokalitetima Zmajevac, Vrdnik, Brankovac i Iriški venac.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u Vojvodini, usvojene u maju ove godine u Skupštini Vojvodine, kojom je predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu.

– Opredeljenje Vojvodine da se eliminišu ozbiljne štete, koje bacanjem plastičnih kesa i drugih plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, nanosi ekosistemima ima za cilj odgovornije upravljanje životnom sredinom, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana na teritoriji pokrajine – navodi se u saopštenju pokrajinskog sekretarijata.

Pozivaju se svi zainteresovani volonteri da se priključe akciji čišćenja. Raspored i lokacije čišćenja možete pogledati OVDE.