Početna Gradske teme Počinje gradnja Sentandrejskog bulevara i dve javne garaže

Počinje gradnja Sentandrejskog bulevara i dve javne garaže

Program uređivanja građevinskog zemljišta za ovu godinu vredan je nešto više od 5,77 milijardi dinara i za oko pola milijarde manji je od prošlogodišnjeg.

Ipak, kako je na raspravi u Skupštini grada tokom usvajanja buyeta za ovu godinu rekao v. d. načelnika Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije Dejan Mandić, u program su ušli pretežno poslovi koji će biti završeni u prvoj polovini godine, dok bi rebalansom trebalo da se u buyet slije još novca za dodatne investicije. Za ugovorene ili započete poslove, kako je Mandić kazao krajem 2017. godine, namenjene su 2,873 milijarde dinara.

Mandić je za skupštinskom govornicom opisao pomenuti program kao kraći od prošlogodišnjeg, ali realan, u kojem je polovina poslova već ugovorena – za najveći posao, izgradnju Sentandrejskog bulevara, pripremljena je tenderska dokumentacija, dok se ugovaranje posla očekuje na proleće. Što se tiče spajanja Bulevara Jovana Dučića i ulice Dragoslava Srejovića, samim tim Novog naselja i Veternika, kao i izlazak ulice Bate Brkića na Futoški put, Mandić je naveo da je predviđen novac za projektovanje, koje bi trebalo da bude gotovo u prvoj polovini godine, da bi nakon rebalansa na leto bio izdvojen novac i za izvođenje radova.

Tada je takođe naveo da je proglašen javni interes za otkup zemljišta za buduću javnu garažu u Šafarikovoj ulici, te očekuje da će početkom ove godine biti rešeni imovinsko-pravni odnosi koji su do sada sprečavali početak gradnje. Ono što program predviđa, a što je i opozicija pozdravila, jeste izgradnja dvospratne podzemne javne garaže ispod zelene površine kod Skupštine APV, u kojoj će biti mesta za 200 vozila.

Što se tiče strukture programa, nešto više od 748 miliona dinara namenjeno je pripremanju zemljišta, u šta spadaju planiranje i projektovanje, uranističko-arhitektonski konkursi, analize, studije, ispitivanje zemljišta i arheološki radovi, dok je za kupovinu zemljišta gradska uprava namenila 423,6 miliona dinara. Za komunalno opremanje zemljišta izdvojene su 4,4 milijarde dinara, od kojih 2,4 milijarde za kapitalne objekte, mostove i naslednika Žeželjevog mosta.

Za opremanje javnih objekata planirano je skoro 84 miliona dinara, a za površine javne namene 303 miliona, od kojih će se finansirati uređenje javnih površina, javno i dekorativno osvetljenje, male urbane celine, parkovi i trgovi, a za potrebe evropske prestonice kulture iz ovog dela programa namenjeno je 24 miliona dinara.

Opremanje građevinskog zemljišta grad će koštati nešto više od milijardu dinara, a za potrebe mesnih zajednica obezbeđeno je skoro 548 miliona dinara. Troškovi investicija projektovani su na 86 miliona, dok će za sudske odluke grad platiti 520 miliona dinara.

Izvor: dnevnik.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here